Nina Táborská Rôzne

Zdravé stromy na zastávke Žilinská majú padnúť pre administratívnu prekážku, aktivisti spustili petíciu

Bratislavský magistrát pred mesiacom vydal rozhodnutie o výrube piatich stromov na električkovej zastávke Žilinská. Aktivisti však hovoria, že štyri stromy sú preukázateľne zdravé.

Ilustračný obrázok k článku Zdravé stromy na zastávke Žilinská majú padnúť pre administratívnu prekážku, aktivisti spustili petíciu
Zdroj: Dnes24.sk

Občianski aktivisti spustili petíciu za záchranu stromov na električkovej zastávke Žilinská, na Štefanovičovej ulici v Bratislave. Tie majú podľa nich padnúť len pre administratívne prekážky. Petičný výbor presadzuje zmenu stavby električkovej zastávky, aby mohli ostať zachované zdravé stromy. Informoval iniciátor petície Michal Feik.

Bratislavský magistrát pred mesiacom vydal rozhodnutie o výrube piatich stromov na električkovej zastávke Žilinská. Jediným dôvodom má byť, že nespĺňajú požiadavky kladené technickou normou na projektovanie zastávok. „Výnimku z normy ministerstvo dopravy odmietlo udeliť,“ skonštatoval Feik.

Uviedol tiež, že štyri stromy z piatich sú preukázateľne zdravé, a preto nechcú, aby zdravé a užitočné stromy boli spílené len pre administratívne prekážky.

Presadiť zmenu stavby električkovej zastávky

V príslušnej technickej norme sa podľa Feika uvádza, že všetky zariadenia a vybavenie zastávok musia byť vzdialené najmenej tri metre od osi koľaje. „Nie je nám známe, že by stromy mali byť zariadením alebo vybavením. V povolení výrubu sa viackrát spomína ako dôvod nebezpečnosť stromov na zastávke, ale neuvádza sa ani jeden prípad, kedy by za ostatných 35 rokov stromy spôsobili nehodu alebo úraz,“ približuje iniciátor petície.

HLASUJTE: Nahradia nové stromy v centre dostatočne tie staré, ktoré vyťali?

Cieľom petície je preto presadiť takú zmenu stavby električkovej zastávky, aby mohli ostať zachované zdravé stromy. Petičný výbor navrhuje, aby zadná časť nástupišťa bola upravená na chodník a zastávka bola zmenená na zastavovanie jednej električkovej súpravy. „Týmto opatrením sa zároveň zvýši odstup chodcov od električkovej trate a tým aj ich bezpečnosť,“ vysvetlil Feik.

Petíciu za záchranu stromov na zástavke Žilinská, ktorá je adresovaná ministerstvu dopravy, Bratislavskému samosprávnemu kraju (BSK) a magistrátu hlavného mesta, podporili občianske združenia – Cyklokoalícia, Nádej pre Sad Janka Kráľa či miestny výbor Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny.

„Ako člena Komisie dopravy a informačných systémov hl. m. (KDIS) ma veľmi trápi, že sa magistrát rozhodol vyrúbať päť krásnych vysokých (10+ m) stromov a nahradiť ich inými piatimi mladými stromčekmi. Je to neporovnateľná hodnota,“ povedal pre Bratislava24.sk Peter Netri za Cyklokoalíciu.

Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné

Hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová uviedla, že podmienka odstrániť päť stromov na zástavke Žilinská vznikla na základe požiadavky ministerstva dopravy. „Z dôvodu, že v tomto stave nástupište nie je možné po formálnej stránke skolaudovať a uviesť projekt do trvalej prevádzky, pretože by bol v rozpore so stavebno-technickými požiadavkami stavby dráhy a k tejto námietke sa v konečnom rozhodnutí prihlásil aj stavebný úrad BSK,“ vysvetlila.

V záujme záchrany piatich stromov chcel magistrát prijať na úrovni Dopravného podniku Bratislava také opatrenia, aby na tejto električkovej zástavke mohla zastať len jedna električková súprava.

„Boli sme teda pripravení v súčinnosti s DPB prispôsobiť grafikon tak, aby sa tam nestretli naraz dve električky. To je totiž problém, ktorý pri kolaudácii máme, že na zastávke v súčasnosti nemôžu zastaviť dve električkové súpravy práve pre tieto stromy,“ uviedla Skokanová. Hlavné mesto žiadalo preto v tomto smere udelenie výnimky od ministerstva dopravy, avšak neúspešne.

Čítajte tiež: OBRAZOM: Františkánske námestie je už bez stromov

Rozhodnutie o výrube piatich stromov by malo podľa hovorkyne nadobudnúť právoplatnosť koncom marca. „Zatiaľ teda ešte nie právoplatné,“ podotkla Skokanová s tým, že mesto zrealizuje náhradnú výsadbu v tejto lokalite – dvoch stromov medzi chodníkom a cestou a troch pri chodníku pri parkovisku ministerstva dopravy.

„Mesto v tomto smere nemá konečnú rozhodovaciu právomoc. Aj napriek tomu, že sme prišli s alternatívnym riešením, nie je v našej kompetencii výrub zastaviť bez toho, aby sme neohrozili skolaudovanie električkovej trate na bratislavskú Hlavnú stanicu,“ skonštatovala Skokanová.

Čítajte tiež: Na Františkánskom námestí objavili prvé nálezy

Stromy na Žilinskej
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM