Tomáš Stupavský Samospráva

„Zbúraním PKO príde Bratislava o veľa," tvrdia aktivisti. Ako celá kauza nakoniec dopadne?

Zbúrať či nezbúrať PKO? Táto otázka rozdelila mestské zastupiteľstvo. Minulý týždeň prišli štyria bratislavskí poslanci za klub Bratislava s iniciatívou zbúrať časť Parku kultúry a oddychu. Občianski aktivisti z iniciatívy Bratislava otvorene sú ich konaním pobúrení.

Ilustračný obrázok k článku „Zbúraním PKO príde Bratislava o veľa," tvrdia aktivisti. Ako celá kauza nakoniec dopadne?
Zdroj: TASR

Celý problém sa začal, keď spoločnosť Henbury Development, ktorá vlastní pozemky pod bratislavským Parkom kultúry a oddychu, odstúpila od zmluvy o spolupráci pri búraní kultúrneho stánku.

Štvorica poslancov plánuje predložiť na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva materiál, kde požiada o zrušenie uznesenia (kde pôvodne žiadali zachovanie celého PKO) a zároveň chce klub zaviazať Nesrovnala, aby vyrokoval pre mesto čo najlepšie podmienky pri prípadnej asanácii budovy.

Dlh viac ako 30 miliónov eur

„Máme za to, že mesto nemá peniaze na rekonštrukciu PKO, ani na opätovné vyplatenie pozemkov, ani na jeho prevádzku a už vôbec nie na vyplatenie škody v takej obrovskej výške," hovorí predsedníčka klubu Katarína Augustinič.

Konatelia spoločnosti Henbury uviedli, že výška nárokov spoločnosti voči mestu predstavuje viac ako 30 miliónov eur. „PKO treba zbúrať a poďme sa baviť o tom, čo zmysluplné tam má stáť," reagoval predseda Klubu pre Bratislavu Martin Borguľa.

Opačného názoru sú aktivisti, ktorí obviňujú štvoricu poslancov, že nechcú hájiť záujmy obyvateľov Bratislavy, ale záujmy developera. Ďalej narážajú na fakt, že za posledných 20 rokov sa verejné a kultúrne priestory v Bratislave systematicky likvidujú. Ako príklad uvádzajú divadlo Stoka, divadlo Astorka a amfiteáter.

„Celé je to podozrivé práve preto, lebo títo poslanci dobre vedia, že ak sa zbúrajú mestské budovy PKO, tak na súkromných pozemkoch už bude rozhodovať ich majiteľ a mesto stratí dosah aj na súčasné kultúrno-spoločenské využitie Dunajskej promenády,“ vyjadril sa Matej Vagač, občiansky aktivista iniciatívy Bratislava otvorene (BAO).

Čo si myslia Bratislavčania?

Odporcovia búrania PKO uviedli niekoľko dôvodov prečo by malo ostať PKO zachované. Napríklad, že mesto predalo pozemky na nábreží v roku 2005 spoločnosti Henbury Development (HD) bez súťaže a pod cenu, teda nemorálne a netransparentne.

Ďalej si treba uvedomiť, že Bratislava nemá za PKO adekvátnu náhradu. Okrem toho objekt PKO nesie významné pamiatkové hodnoty a Bratislava si už podľa aktivistov nemôže dovoliť stratiť ďalšiu historickú dominantu slovenskej metropoly.

Bratislava otvorene upozorňuje aj na fakt, že zbúraním PKO a výstavbou Riverparku 2 dôjde k privatizácii verejného priestoru, nadmernému zhusteniu zástavby a dopravy na nábreží.

Podľa aktivistov je pravdaže najdôležitejšie čo si myslia občania? Členovia iniciatívy tvrdia, že väčšina obyvateľov Bratislavy si želá zachovanie PKO. Petíciu za zachovanie PKO podpísalo osobne 3885 občanov, elektronicky ju podporilo ďalších 5600 ľudí. Pod výzvu na záchranu PKO sa podpísalo aj viac ako 300 dôležitých osobností kultúrneho, vedeckého a spoločenského života.

List primátorovi

Preto aktivisti prichádzajú s návrhom, že najideálnejšie je urobiť zámenu pozemkov s developerom, v kombinácii s niektorými ďalšími opatreniami: vyhlásením stavebnej uzávery, serióznym zaregulovaním pomocou územného plánu zóny a ďalšie.

Iniciatíva Bratislava otvorene sa tento týždeň obrátila otvoreným listom na nového primátora Iva Nesrovnala, aby zaujal principiálny postoj k tejto kauze tak, ako za posledné štyri roky, keď bol poslancom a aby naplnil predvolebné sľuby o zachovaní PKO pre kultúru a občanov.

Prečítajte si tiež: Nekonečná kauza PKO: Investor odstúpil od zmluvy, mestu dal posledný termín na dohodu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM