Samospráva

Zberný dvor v Petržalke: Zbaví vás nepotrebných vecí, získať tam môžete akvárium či klietku

Vedeli ste, že zberný dvor na Čapajevovej chráni plot, ktorý skrášlili umelci? Odpadu sa tam môžete zbaviť počas pracovného týždňa a aj v sobotu.

Ilustračný obrázok k článku Zberný dvor v Petržalke: Zbaví vás nepotrebných vecí, získať tam môžete akvárium či klietku
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

V petržalskom zbernom dvore môžete veľmi jednoducho odovzdať všetko, čo doslúžilo, alebo vám doma už len zavadzia. Postačí, ak máte v tejto mestskej častí trvalé bydlisko a preukážete sa občianskym preukazom alebo listom vlastníctva.

Zbavte sa odpadu

Maximálne množstvo odpadu, ktorý môžete ročne do zberného dvoru doviezť, je 350 kg na jednu domácnosť. Elektroodpad je možné odovzdať bez obmedzenia. Petržalčania sa tam môžu zbaviť drobného stavebného odpadu, objemného odpadu, biologicky rozložiteľného odpadu, papiera a lepenky, skla, plastov, batérií a akumulátorov, žiariviek, jedlých olejov, tukov a zmiešaných kovov.

V zbernom dvore je tiež vyhradený priestor na zber chovateľských potrieb ako sú klietky, akvária či vôdzky. Petržalčania ich môžu opätovne použiť zadarmo. Stačí, ak si prídete vybrať počas posledného utorka v mesiaci.

Na ploche 1 440 štvorcových metrov sa tu dočasne zhromažďujú odpady pred ich ďalšou prepravou na zhodnotenie alebo zneškodnenie. Prevádzka spĺňa prísne kritériá, okrem iných aj to, že všetky spevnené betónové plochy sú vyspádované do vpustí, ktoré odvádzajú dažďovú vodu cez odlučovač ropných látok do verejnej kanalizácie.

V areáli je vybudovaný kamerový systém, ktorý monitoruje celú prevádzku. Prevádzka zberného dvora je navyše chránená zaujímavo pomaľovaným plotom, ktorý skrášlili dvaja umelci – Michal Turkovič a Ivan Greguš.

Zberný dvor je otvorený šesť dní v týždni, zatvorené je len v nedeľu a počas sviatkov. Petržalčania sa tak môžu odpadu zbaviť nielen v pracovných dňoch, ale aj v sobotu od 8:00 do 17:40 hod., pričom od 12:00 hod. je len polhodinová obedná prestávka. Prevádzkový poriadok zberného dvora nájdete TU.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM