Nina Táborská Rôzne

Zázrak z prírody, ktorého je plná Bratislava. Kde môžete nazbierať medvedí cesnak a čo z neho vyrobiť?

Medvedí cesnak niekto zbiera pre jeho liečivú silu, niekto zase pre jeho využitie v kuchyni. Za zdravou pochúťkou netreba chodiť ďaleko. Možno vám rastie aj priamo pod oknami. Zbierať sa dá, pokým nekvitne. Viete kde?

Ilustračný obrázok k článku Zázrak z prírody, ktorého je plná Bratislava. Kde môžete nazbierať medvedí cesnak a čo z neho vyrobiť?
Zdroj: TASR

Medvedí cesnak je chuťovo podobný tomu bežnému, kuchynskému cesnaku. V účinkoch a v liečivosti má však navrch. Oproti klasickému cesnaku je jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dá váš organizmus do poriadku zvnútra a nabudí ho do nového fungovania.

Rastie priamo v Bratislave

Lahôdku z prírody môžete nájsť napríklad pri petržalskom Draždiaku, petržalské „lesy“ skrývajú cesnaku viac než dosť, nájdete ho tiež pri Ovsišti, v západných Bielych Karpatoch, od Lafranconi po Wolfsthal popri Dunaji po rakúskej strane, na Devínskej Kobyle, na Železnej studničke, v Rusovciach alebo aj v Čunove.

Nepomýľte si ho s konvalinkou!

Medvedí cesnak výrazne znižuje krvný tlak, takže to s jeho konzumáciou netreba preháňať. Pri zbieraní si ho ľahko môžete zameniť s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Medvedí cesnak sa dá ľahko rozlíšiť, stačí ho požmoliť medzi prstami a hneď zacítite vôňu cesnaku. Neodporúča sa zbierať ho popri cestných komunikáciach, netrhá sa od korienka a len v čase, pokým nezačne kvitnúť.

S pridaním píniových orieškov, sušených paradajok, olivového oleja, soli a korenia vykúzlite z medvedieho cesnaku zdravé pesto, rozmixovaný sa výborne hodí aj do nátierok a pomazánok alebo ho jednoducho stačí uložiť na čerstvý chlieb s obyčajným maslom.

Recept na pesto z medvedieho cesnaku

INGREDIENCIE

5 hrstí medvedieho cesnaku

150 ml extra panenského olivového oleja

Za hrsť čiernych olív

Za hrsť pekanových (prípadne píniových) orieškov

Za hrsť sušených paradajok

2 lyžice citrónovej šťavy

Soľ a korenie podľa chuti

Trošku nastrúhaného muškátového orieška

POSTUP

Cesnak poriadne umyjeme, rozložíme na kuchynské utierky a necháme usušiť. Potom ho natrháme a vložíme do mixéra aj s olivovým olejom. Rozmixujeme s olivami a s paradajkami. Napokon rozmixujeme aj orechy, celú zmes zmiešame, pridáme citrón, korenie, soľ, poriadne premiešame. Nakoniec pridáme trošku muškátového oriešku. Rozdelíme do uzatváreteľných pohárikov a dáme do chladničky.

Takéto pesto stačí zmiešať s nátierkovým maslom a natrieť na čerstvý chlieb.

Medvedí cesnak v Petržalke
3
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM