Nina Táborská Kultúra

Zažite dobrodružstvo a exotiku v Bratislave. Festival Cestou necestou štartuje už zajtra

Čoraz známejší cestovateľský festival predstaví počas novembra viac ako 70 scestovaných dobrodruhov a dychberúcich prezentácií, z ktorých štyri si návštevníci vychutnajú so špeciálnymi okuliarmi v 3D. Štvrtá séria festivalu bude mať jeden z najsilnejších programov doteraz.

Ilustračný obrázok k článku Zažite dobrodružstvo a exotiku v Bratislave. Festival Cestou necestou štartuje už zajtra
Zdroj: TASR

Festival okrem známych cestovateľov zo Slovenska predstaví aj českých, poľských a maďarských prezentujúcich. Cestovateľské turné odštartuje už zajtra a potrvá do soboty 8.11. Prebiehať bude v Batelieri a v piatok sa presunie do DK Ružinov.

Cestovateľské lahôdky

Súčasťou bude aj odborná konferencia na tému: „Aktuálne dianie v cestovnom ruchu a partnerskej spolupráci v regióne V4“. Aj vďaka podpore Vyšehradského fondu ponúkne jesenná edícia festivalu Cestou necestou skutočné cestovateľské lahôdky nielen od slovenských dobrodruhov.

Stolové hory vo Venezuele, Moravský kras, najdlhšia jaskyňa sveta v Iráne a indický Ladakh – to sú témy štyroch 3D cestovateľských prezentácií, ktoré prichádzajú na Slovensko zo susedných Čiech. Prezentovať príde aj najscestovanejší Maďar dnešnej doby, Gábor Csonka, žijúci posledných 10 rokov na cestách.

Ola Dzik z Poľska, držitelka snežného leoparda, ktorá už zdolala všetky 7000 metrové hory v Pamíre a Ťan-Šane, porozpráva o Tatrách. Film o krymských Tatároch predstavia Krystyna Krauze a Tomáš Brabenec.

Exotika aj kvalita

„Môj osobný tip je prezentácia Romana Burdu z Českej republiky, ktorú som videl pred dvoma rokmi v Prahe i Brne. Som šťastný, že si naši návštevníci budú môcť pozrieť prezentáciu človeka, ktorý sa už desaťročie stále vracia do Etiópie zdokumentovať zvyky a rituály kmeňov, o ktorých existencii už ani netušíme,“ hovorí Michal Knitl, organizátor festivalu.

Zo slovenských prezentujúcich nebude chýbať Dorota Nvotová so svojou prezentáciou o Nepále či Zoli Pál, čerstvo po návrate z pokusu o rýchlostný rekord výstupu na všetky sedemtisícovky v Pamíre a Ťan-Šane.

Sprievodný program

Organizátori festivalu pre účastníkov okrem prezentácii pripravili aj možnosť zapojiť sa do cestovateľského kvízu a tomboly, kde budú súťažiť o hodnotné ceny. Program bratislavského festivalu navyše oživia exotické hudobné a tanečné vystúpenia.

Cez prestávky si tu návštevníci budú môcť pozrieť výstavu fotografií či zakúpiť rôznorodé výrobky od cestovateľských kníh, cez hudobné nástroje až po ethno šatky. Nebude chýbať ani exotické jedlo či kvalitná káva a čaj.

Súčasťou festivalov je aj odborná konferencia na tému „Aktuálne dianie v cestovnom ruchu a partnerskej spolupráci v regióne V4“, ktorá sa uskutoční – v piatok 7.11.2014 dopo­ludnia. Cieľom konferencie je predstaviť aktuálnu spoluprácu krajín V4 a priblížiť jej fungovanie v praxi.

Cestou necestou

Cestovateľský festival Cestou necestou organizovaný občianskym združením OZ Cestou necestou má ambíciu inšpirovať ľudí cestovať na všetky svetové strany a spoznávať nepoznané. Väčšinu prezentujúcich tvoria mladí nezávislí cestovatelia, ktorí v hodinových blokoch rozprávajú pri fotografiách o svojich zážitkoch z ciest. Sú tak tým pravým dôkazom, že cestovať môže naozaj každý.

o úspechu prvého festivalu v marci 2013 v Bratislave priniesli organizátori festival aj do ďalších miest Slovenska. Celkovo občianske združenie zatiaľ usporiadalo 10 cestovateľských festivalov s viac ako 200 prezentáciami a 3 000 divákmi.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM