Nina Táborská Kultúra

Zaujíma vás archeologický výskum Bratislavského hradu? Potom nepremeškajte túto výstavu

Výstavu s názvom Archeologický výskum Bratislavský hrad 2008 – 2014 otvorili v utorok dopoludnia v priestoroch Archy na Uršulínskej ulici. Pripravili ju Mestský ústav ochrany pamiatok a archeologická spoločnosť Via Magna.

Ilustračný obrázok k článku Zaujíma vás archeologický výskum Bratislavského hradu? Potom nepremeškajte túto výstavu
Zdroj: TASR

Prvá etapa výskumu územia Bratislavského hradu prebiehala v rokoch 2008 – 2010, po trojročnej prestávke z dôvodov financovania pokračovala druhá etapa od roku 2013. Na 17 paneloch prezentuje archeologické nálezy výskumu v uvedených rokoch.

Na prvých paneloch ponúka výstava kompletnú informáciu o tom, kto výskum realizoval, v akých podmienkach, s akým mechanizmom kontroly. To všetko sa dialo pod dohľadom archeologických komisií, ktoré usmerňovali jednotlivé kroky výskumu.

Na ďalších paneloch sú zobrazené údaje podľa jednotlivých historických období, od doby kamennej až po novovek a uvedením, na ktorej ploche hradu sa jednotlivé nálezy vyskytli. Najcennejšie nálezy sa nachádzajú na hrade v klenotnici Slovenského národného múzea a dokumentujú vývoj osídlenia hradu od praveku až po súčasnosť.

Prečítajte si tiež: Viete čo sa skrýva v podzemí Bratislavského hradu? Takto vyzerajú zatiaľ neprístupné nové výstavné priestory

Medzi nálezmi sú zlaté a strieborné mince z keltskej doby s nápismi a menami kniežat z doby asi 50 rokov pred naším letopočtom, kusy dlažby osídlenia staré viac ako 2000 rokov, úlomky balustrád z barokovej záhrady na hrade, úlomky stredovekých hrncov či amfory na dovoz vína zo Stredomoria a jeho uskladnenie.

„Bratislava a Slovensko často hľadá, čím sa odlíšiť turisticky od svojich susedných krajín Maďarska a Rakúska, ktoré sú bohaté na históriu. Práve nálezy, ktoré sa našli na Bratislavskom hrade, nám dávajú nový priestor prezentovať sa. Posúvajú históriu hradu a Bratislavy ako mesta o 900 rokov späť až do druhého storočia pred Kristom. Podľa archeologických nálezov vieme, že Bratislava v období druhého a prvého storočia pred Kristom nebola malou dedinkou, bola veľkým keltským oppidom, kamenným mestom, v ktorom sídlil jeden z keltských, možno aj dvaja keltskí náčelníci. Sú to nádherné nálezy, ktoré touto výstavou chceme sprístupniť verejnosti,“ povedala Iveta Plšeková, námestníčka primátora Bratislavy.

Podľa jej slov výhodou tejto výstavy je aj to, že ju organizátori môžu zabaliť a zobrať so sebou na výstavy cestovného ruchu či do partnerských miest Bratislavy. Výstava je otvorená denne dopoludnia od 10.00 do 12.00 h, popoludní od 14.00 do 17.00 hodiny, je pripravená v slovenskom, nemeckom a anglickom jazyku. Výstava je pripravená v obrazovej podobe, jednotlivé exponáty výskumu budú vystavené na Bratislavskom hrade budúci rok.

Prečítajte si tiež: Toto neprehliadnete! Fasádu Kunsthalle zdobí nové inovatívne umelecké osvetlenie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM