Adriana Banásová Kultúra

Zaujíma vás, ako sa v histórii menila Obchodná ulica a jej výklady? Tieto premeny zachytáva fotograf Ľubo Stacho v knihe Obchodná

Po výstave Obchodná na Obchodnej, ktorá bola v rámci tohtoročného festivalu Mesiac fotografie v Bratislave, je trvalou hodnotou ojedinelého fotografického projektu Ľuba Stacha knižná publikácia Obchodná 1984-2014.

Ilustračný obrázok k článku Zaujíma vás, ako sa v histórii menila Obchodná ulica a jej výklady? Tieto premeny zachytáva fotograf Ľubo Stacho v knihe Obchodná
Zdroj: Dnes24.sk

Autor počas 30 rokov fotografoval výklady na jednej z najznámejších ulíc nášho hlavného mesta. Zlákali ho k tomu premeny výkladov, ktoré nesúviseli so sortimentom tovaru obchodov či služieb prevádzok, ale objavovali sa v nich úmrtia najvyšších predstaviteľov ZSSR i rôzne spoločensko-politické udalosti a výročia.

Výstava fotografií prebehla aj vo verejnom priestore priamo vo výkladoch Obchodnej ulice. Viac si prečítajte tu: Príbeh Obchodnej počas tridsiatich rokov vám rozpovie unikátna výstava fotografií priamo vo výkladoch ulice

Gottwald či Lenin vo výklade

A tak pod názvom Lahôdky, Saponáty, Oprava pančúch, Textil, Údeniny či Chlieb boli parte fotografie Jurija Andropova, Konstantina Černenka, v rámci Víťazného februára zasa Klementa Gottwalda v typickej baranici, na výročie VOSR dominoval Lenin.

Výzdoba sa menila k 1. a 9. máju, SNP, zjazdom KSČ a KSSZ či k voľbám s vyše 99-percentnou účasťou. V období Nežnej revolúcie boli výklady na Obchodnej informačným centrom, kde boli termíny mítingov, nechýbali rôzne odkazy a heslá o slobode. Od roku 1990 sa nemenil len obsah vo výkladoch, ale aj celé predajne.

Táto historická premena je zdokumentovaná vďaka snahe fotografovej manželky. Monika Stacho našla asi 4000 analógových fotografií a niekoľko tisíc digitálnych. Roztriedila a identifikovala ich na 66 popisných čísel výkladov.

„Bola to vyčerpávajúca práca, pretože funkcia obchodov alebo vizáž sa zmenila aj sedemkrát. Kým sa mi podarilo rozriešiť túto tajničku, Obchodnou ulicou som denne virtuálne prešla aj 30-krát,“ spomína Monika Stacho.

Prečítajte si tiež: Poštová a Obchodná by už mali byť bez plagátov na stĺpoch, sú totiž natreté špeciálnou farbou

Kniha je nielen verným obrazovým dokumentom. Potvrdzujú to aj štyri textové príspevky. Kurátor fotografie zo Slovenskej národnej galérie (SNG) Aurel Hrabušický hodnotí socialistickú dobu: „Výklad ako prostriedok lákania, zvádzania k spotrebe sa stával miestom politickej manipulácie. Tovaru bol často nedostatok, ale ideologických sloganov nadbytok. Niekde sa ako jediný ponúkaný tovar ukazoval smútočný portrét štátnika sprevádzaný textom Vaša spokojnosť – Náš cieľ. Tak vznikol produkt, ktorý by Karl Marx asi nazval úbohou fraškou.“

Ulica ako svedectvo kultúrnych zmien

Ďalšia kurátorka SNG Petra Hanáková hodnotí 30-ročné Stachovo dielo ako výnimočný dokument, pozoruhodný výsek nášho sveta i dejín vizuálnej kultúry. Je svedectvom o nás i o neuveriteľných kultúrnych zmenách, ktorými sme za ostatné štvrťstoročie prešli. Sociológ Miroslav Tížik sa obsahom výkladov zaoberá a hodnotí politickú dobu či ponúkaný tovar v obchodoch zo svojho profesijného hľadiska.

„Táto ulica, niekdajšia Uhorská, Schöndorfská či Molotovova, patrí k najstarším stredovekým predmestiam. Napriek tomu jej aktuálna podoba najviac odráža spoločenské zmeny, staviteľské ambície a architektonické diskusie ostatného storočia. Determinuje ju trhové hospodárstvo opätovne zavedené po roku 1989. Nadstavby, dostavby, implantáty, otvorenie a spriechodnenie dvorov či zmena funkcie sú faktormi ďalšej, pravdepodobne trvalej morfologickej mutácie, pri ktorej sa ulica mení z jednoznačne lineárneho na zložitý nelineárny priestor,“ konštatovala historička a teoretička architektúry Henrieta Moravčíková.

Prečítajte si tiež: Ako by mohla vyzerať nová kreatívna štvrť Bratislavy? Pozrite si vizualizáciu projektu The Most

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM