Tomáš Stupavský Kultúra

Záujemcovia o kvalitný film zvýšte svoju pozornosť. V kine Lumiére sa opäť otvára Filmový kabinet

Cyklus o dejinách svetovej a slovenskej kinematografie Filmový kabinet po úspešnom prvom ročníku otvára v týchto dňoch pre záujemcov o filmové vzdelávanie prvý semester druhého ročníka. Prednášky a projekcie sa uskutočnia od 29. januára v bratislavskom Kine Lumiére.

Ilustračný obrázok k článku Záujemcovia o kvalitný film zvýšte svoju pozornosť. V kine Lumiére sa opäť otvára Filmový kabinet
Zdroj: TASR

Prvý ročník počas troch semestrov oboznámil verejnosť s dejinami kinematografie od vzniku filmu po 90. roky 20. storočia, vrátane slovenského filmu. Doplnil ich špeciálny semester pod názvom Filmový kabinet Plus zameraný na autoreferenčné filmy, v ktorých kinematografia reflektuje samu seba.

Druhý ročník vychádza z rovnakých princípov. Jeho prvý semester Od zrodu po Kristove roky sa bude opäť venovať obdobiu od počiatkov kinematografie do nástupu zvuku, no zároveň prináša koncepčnú zmenu.

„Našou ambíciou je zaujať nových potenciálnych frekventantov, ktorí Filmový kabinet dosiaľ nenavštevovali, a zároveň nezabudnúť ani na tých, ktorí už s nami strávili istý čas,“ uvádzajú lektori, estetik filmu Juraj Oniščenko a filmový teoretik Michal Michalovič.

"V prvom semestri sa obrátime aj k aktuálnej kinematografii – počas prvého a posledného stretnutia – a pokúsime sa poukázať na to, ako zhodnocuje dejinný odkaz. Zároveň viac než polovicu programu sme oproti prvému semestru z roku 2013 zmenili a do programu sa tak dostali iné filmy,"doplnil. Michalovič.

Sú medzi nimi napríklad Kid (1921) Charlesa Chaplina, Krížnik Potemkin (1925) Sergeja Michajloviča Ejzenštejna, Metropolis (1927) Fritza Langa, Zlatý vek (1930) Luisa Bunuela, slovenský film Zem spieva (1933) Karola Plicku a zo súčasnej kinematografie aj film Kmeň (2014) Myroslava Slabošpyckého.

Počas prvého semestra, ktorý potrvá do 4. júna, sa uskutoční desať stretnutí. Každú projekciu otvorí lektorská prednáška, po nej budú nasledovať projekcia filmu a diskusia. Prvá prednáška, ktorá sa uskutoční 29. januára o 18.00 hodine, má názov Vznik filmu. Lektori sa počas nej budú zaoberať aj otázkou prvej verejnej filmovej projekcie a teóriou, či je kinematografia ako jediný umelecký druh natoľko jedinečná, že jej počiatok možno definovať na deň presne.

Súčasťou prednášky bude projekcia filmu Wernera Herzoga Jaskyňa zabudnutých snov (2010) o najstarších nástenných kresbách v jaskyni Chauvet na juhu Francúzska, ktorých vek sa odhaduje rádovo v desiatkach tisícoch rokov.

Filmový kabinet 2015/2016 je otvorený pre všetkých záujemcov. Prihlasovať sa môžu do 29. januára, podmienkou je zakúpenie permanentky online prostredníctvom siete Ticketportal a následné vyplnenie registračného formulára na webstránke kina.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM