Správy

Záujem kupujúcich prevýšil v Bratislave ponuku voľných nových bytov

Dvojnásobný rast veľkosti trhu s novostavbami spôsobil, že ľudia plánovanú kúpu bytu odkladali a čakali na zlepšenie trhových podmienok. Tie sú pri momentálnych úrokových sadzbách ideálne.

Ilustračný obrázok k článku Záujem kupujúcich prevýšil v Bratislave ponuku voľných nových bytov
Zdroj: Dnes24.sk

V Bratislave bolo v prvom tohtoročnom štvrťroku 3370 voľných nových bytov. Vyplýva to z aktuálnej analýzy spoločnosti Bencont Investments, podľa ktorej znamená medzikvartálny pokles počtu bytov o 2 percentá prevahu dopytu nad ponukou a prináša so sebou rast cien. Tie dosiahli za posledné roky rekordnú výšku.

V priemere stojí štvorcový meter nového bratislavského bytu 2317 eur s daňou z pridanej hodnoty (DPH). Medzikvartálne sa jeho cena zvýšila o 2 percentá a medziročne až o 9 percent. *„Rast priemernej ceny voľných novostavieb spôsobuje aj skutočnosť, že sa vypredávajú lacnejšie byty a v ponuke ostávajú tie drahšie. Ďalším faktorom je rastúca výstavba drahších bytov v lepších lokalitách, kde sú spotrebitelia ochotní za bývanie zaplatiť viac,*“ zdôvodnili analytici.

Prečítajte si tiež: Porovnanie cien nehnuteľností: Byty a domy v Bratislavskom kraji sú trojnásobne drahšie ako v Nitrianskom

Priemerná rozloha voľných bytov medzištvťročne klesla a znamená podľa nich pokračovanie trendu klesajúcej rozlohy bytov, keď developeri obetujú priestor, aby prilákali zákazníkov na nižšiu absolútnu cenu. Priemerná absolútna cena dosiahla 156-tisíc eur s DPH, čo predstavuje pokračovanie rastúceho trendu za posledný rok. V priemere sú však absolútne ceny bytov stále nižšie ako v krízových rokoch 2009 až 2011.

Petržalka vedie

Od januára do marca sa v hlavnom meste SR predalo 887 bytov. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom tak ide o mierny, 3-percentný pokles predaja. Stále je to však podľa analytikov viac ako dvojnásobný počet predaných bytov oproti pokrízovým rokom. Najviac bytov sa predalo v Petržalke. Po nej so silnejším predajom prišli aj Bratislava II a Bratislava IV, zatiaľ čo v Starom Meste a Bratislave III bol predaj oproti posledným kvartálom slabší. Priemerná rozloha predaných bytov dosiahla 62 m2.

Spoločnosť pripomenula, že vlani došlo k takmer zdvojnásobeniu predaja novostavieb aj ich výstavby v porovnaní s rokmi 2008 až 2014. Celkový počet voľných bytov sa tak pohybuje okolo 3300 až 3500. Predaj bytov za rok 2015 dosiahol 3840, čo predstavuje viac ako priemerný objem voľných novostavieb na trhu. „To znamená, že sa väčšina bytov, ktoré pribudnú do ponuky, vypredá v priebehu dvoch rokov a medzi voľnými bytmi tak ostávajú len predražené alebo horšie situované byty,“ vysvetlili analytici.

Dvojnásobný rast veľkosti trhu s novostavbami podľa nich spôsobil, že ľudia plánovanú kúpu bytu odkladali a čakali na zlepšenie trhových podmienok. Tie pri momentálnych úrokových sadzbách označili za ideálne. „Aj napriek tomu, že sa makroekonomické prostredie na Slovensku zlepšuje, v roku 2016 neočakávame výrazný rast predaja bytov. Skôr je pravdepodobné, že predaj ešte mierne klesne a ustáli sa na úrovni okolo 800 bytov,“ avizuje spoločnosť s tým, že sa dá očakávať rastúca tendencia priemernej ceny na trhu.

Čítajte tiež: Praktická kalkulačka: Za koľko by ste mohli predať svoj byt?

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM