Správy Samospráva

Zatvárať o desiatej sa nebude! Starosta Starého Mesta nepodpísal uznesenie poslancov

Svoje rozhodnutie odôvodňuje rýchlou právnou analýzou. Z nej podľa neho vyplýva, že niektoré uznesenia sú nad rámec kompetencií samosprávy, prípadne v rozpore s niektorými zákonmi.

Ilustračný obrázok k článku Zatvárať o desiatej sa nebude! Starosta Starého Mesta nepodpísal uznesenie poslancov
6
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Starosta bratislavského Starého Mesta Radoslav Števčík nepodpíše uznesenie, ktorým miestni poslanci schválili na svojom utorkovom zasadnutí. Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) sa týka pravidiel času a predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mestskej časti.

Uznesenia v rozpore so zákonom

Svoje rozhodnutie odôvodňuje rýchlou právnou analýzou. Z nej podľa neho vyplýva, že niektoré uznesenia sú nad rámec kompetencií samosprávy, prípadne v rozpore s niektorými zákonmi.

„Domnievam sa, že je v záujme poslancov, aj obyvateľov, aj v mojom osobnom, aby sme prijímali legislatívu, ktorá bude plne v súlade so zákonom, bude rešpektovať naše kompetencie a právomoci, ktoré nám dáva zákon,“ uviedol Števčík. Je presvedčený, že ak by VZN v takomto znení vstúpilo do platnosti, mohlo by mestskej časti spôsobiť problémy.

„Žiaľ, len stanovením času predaja sa problém, ktorý pretrváva predovšetkým v historickom jadre, nepodarí vyriešiť,“ doplnil.

Starosta vyzval štátnu a mestskú políciu, aby konali a zabezpečovali verejný poriadok a v tomto smere nezlyhávali. Za problém označil pritom aj zlyhanie kompetentných úradov pri riešení prevádzok dlhodobo porušujúcich zákon. Števčík apeluje na poslancov Národnej rady SR, aby zmenili legislatívu a posilnili kompetencie pre miestne samosprávy.

Čítajte aj: Majitelia podnikov sú sklamaní. V Starom Meste bude záverečná o desiatej večer

Absurdná legislatíva

Starosta tiež ubezpečil, že urobí všetko preto, aby boli chránené záujmy obyvateľov Starého Mesta. Za absurdné považuje, aby boli podniky v centre otvorené len do 22.00 h. Súčasná legislatíva a momentálne platné VZN podľa neho povoľuje prevádzkovú dobu podnikov len do 22.00 h, keďže rozhodnutím Najvyššieho súdu bola v minulosti zrušená osobitná prevádzka pre podniky aj po tomto čase.

Podniky tak môžu mať otvorené dlhšie, avšak s rizikom pokuty. „Máme VZN, ktoré bude opäť prerokované na miestnom zastupiteľstve,“ odpovedal Števčík s tým, že je pripravený rokovať so všetkými dotknutými stranami.

„Mŕtve“ Staré Mesto

VZN sa zaoberalo aj predstavenstvo Bratislavskej organizácie cestovného ruchu – Bratislava Tourist Board, podľa neho by toto malo až likvidačný dopad pre značnú časť prevádzok v Starom Meste, čo by ovplyvnilo aj rozvoj cestovného ruchu v meste. Účel VZN sa podľa organizácie dá dosiahnuť aj inými opatreniami, napríklad využívaním existujúcich kontrolných a sankčných prostriedkov.

Jeden z prevádzkovateľov Branislav Filipovič tvrdí, že otváracie hodiny podnikov do 22.00 h sú pre ich majiteľov likvidačné. Podľa jeho slov treba konkretizovať problémové prevádzky a vyvodiť voči ním potrebné kroky. „Nemôžu normálni podnikatelia trpieť pre zopár nezodpovedných,“ uviedol Filipovič s tým, že návštevníci chodia do jeho podniku o 21.00 h až 22.00 h a sú v ňom do polnoci, cez víkend aj do jednej v noci. Ako tvrdí, práve v tom čase majú prevádzky gro svojich tržieb.

Čítajte aj: Anglickí futbaloví fanúšikovia vyčíňali. Bili sa a ničili podniky v centre

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM