Nina Táborská Samospráva

Zastupiteľstvo kraja bude budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom

Bratislavský samosprávny kraj bude v roku 2015 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške 127.365.814 eur. Návrh rozpočtu na piatkovom zasadnutí jednohlasne schválili poslanci BSK.

Ilustračný obrázok k článku Zastupiteľstvo kraja bude budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom
Zdroj: TASR

V rámci celkových príjmov predstavujú bežné príjmy 117.054.722 eur, kapitálové príjmy 7.152.797 eur a príjmy z finančných operácií sú vo výške 3.158.295 eur.

Výšku daňových príjmov, ktoré zahrňujú iba výnos z dane fyzických osôb, odhaduje kraj na 71.735.428 eur. Kraj do rozpočtu nezahrnul výnos z dane z motorových vozidiel, ktorá od nového roka prechádza na štát. Ten bude výpadok financií pre VÚC kompenzovať zo štátneho rozpočtu úpravou podielu na dani z príjmov fyzických osôb.

Najväčšia časť výdavkov je v rozpočte BSK plánovaná do oblasti vzdelávania (viac ako 45 miliónov eur) a sociálnych služieb (takmer 24 miliónov eur). V oblasti dopravy kraj vyčlenil 10 miliónov eur, pre starostlivosť o komunikácie deväť miliónov eur v rámci bežných a 4,5 milióna eur v rámci kapitálových výdavkov. Na rekonštrukciu ciest pôjde z rozpočtu teda 13,5 milióna eur.

Predsedníčka Finančnej komisie BSK Anna Zemanová zhodnotila rozpočet ako konzervatívny. „Je nastavený tak, aby poskytol dostatočné krytie na splácanie doteraz čerpaných úverov a je nastavený tiež tak, aby obsahoval rezervu v prípade neočakávaného výpadku niektorého z príjmov,“ uviedla Zemanová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM