Jakub Haršany Rôzne

Zaspomínajte si na starú Bratislavu vďaka sérii dokumentov

Mesto pripravilo pre milovníkov histórie a starej Bratislavy trojdňové pásmo večerného premietania dokumentárnych filmov zo života Bratislavy od roku 1914 do roku 1970.

Ilustračný obrázok k článku Zaspomínajte si na starú Bratislavu vďaka sérii dokumentov
Zdroj: Facebook

Podujatie začne dnes večer a potrvá do nedele 14. augusta. Premietať sa bude pod otvorenou oblohou v priestoroch mestských hradieb.

Projekcie krátkych dokumentárnych filmov, ktoré zapožičal Slovenský filmový ústav, sa uskutočnia vždy od 20. hodiny do približne 22. hodiny. Vstup pre verejnosť je bezplatný.

Tri tematické okruhy

Premietania dokumentov z histórie Bratislavy sú rozdelené do troch tematických blokov. Dnes večer sa návštevníci môžu tešiť na dokumenty z rokov 1914–1918 a 1919–1938. Pôjde najmä o nemé filmy z čias Rakúsko-Uhorskej monarchie a prvej Československej republiky.

V sobotu čakajú milovníkov histórie dokumenty z čias vojnového Slovenského štátu a jeho oslobodenia. Celkovo bude premietnutých 13 krátkych filmov predovšetkým z čias 2. svetovej vojny.

Na posledný večer si mesto pripravilo dokumenty z povojnového obdobia z rokov 1945 až 1970. Na rozdiel od prvých dvoch blokov, kde sú filmy rovnaké, aké boli aj minulý rok, v nedeľňajšom pásme sa nachádzajú úplne nové filmy, ktoré zaujmú nielen vyznávača histórie, ale aj obyčajného obyvateľa Bratislavy.

Podrobný harmonogram podujatia si môžete pozrieť TU.

Filmové projekcie organizuje hlavné mesto v spolupráci s mestskými organizáciami BKIS a GIB za pomoci Slovenského filmového ústavu. Mesto zároveň informuje verejnosť, že v prípade zlého počasia sa premietanie uskutoční v náhradnom termíne.

Čítajte aj: LETNÉ KINO: Vyberte si z ponuky najlepších hollywoodskych fil­mov

Ilustračný obrázok

Premietanie dokumentov na mestských hradbách
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM