Jakub Haršany Rôzne

Zaspomínajme si na obľúbených Bratislavčanov. Na znak úcty im zapáľte sviečku

Na významných Bratislavčanov by sa zabúdať nemalo. Dnes si v rámci Pamiatky zosnulých môžete bratislavské osobnosti uctiť symbolickým zapálením sviečky.

Ilustračný obrázok k článku Zaspomínajme si na obľúbených Bratislavčanov. Na znak úcty im zapáľte sviečku
10
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavská fotografka a aktivistka Hana Fábry, Bratislava fotogenická a Iniciatíva Bratislava otvorene pozývajú verejnosť na spoločnú tichú spomienku na prešporských a bratislavských rodákov. Spomienka sa uskutoční o 18:00 hod. na Ondrejskom cintoríne.

Opustené hroby

Pri prechádzke bratislavskými cintorínmi zaiste natrafíte na hroby významných obyvateľov Bratislavy. Mnohé z nich sú však dnes už zabudnuté či schované pod rozpínajúcou sa zeleňou.

„Už niekoľko rokov chodím v rámci Pamiatky zosnulých zapáliť sviečku nielen na rodinné hroby. Zájdem aj na Ondrejský cintorín, kde odpočíva, okrem mnohých známych osobností, aj sochár Alojz Rigele, ktorého meno pozná málokto, ale okolo sôch, ktoré vytvoril, chodíme a kocháme sa nimi všetci,“ hovorí Hana Fábry.

Významné osobnosti na Ondrejskom cintoríne

Podľa jej slov by hroby ľudí, ktorí v minulosti pre mesto niečo znamenali, nemali zostávať bez sviečky. Vo výzve, ktorá sa šíri sociálnymi sieťami chcú podnietiť ľudí, aby si zaspomínali na svojich obľúbených Bratislavčanov. „Iste máte aj vy niekoho, koho si vážite a koho hrob by nemal ostať bez sviečky. A bez spomienky,“ dodala Fábry s tým, že tak môžete urobiť aj individuálne, v inom čase a na iných pietnych miestach.

Okrem sochára Rigeleho sú na Ondrejskom cintoríne pochované aj ďalšie bratislavské osobnosti. Natrafíte tu na hrob kultovej postavičky Schöne Náciho, podnikateľa Rudolfa Manderlu, ktorý stojí za nápadom postaviť prvú bratislavskú výškovú budovu – Manderlák či obľúbeného herca Júliusa Satinského. Najnovšie je tu pochovaný aj prvý porevolučný slovenský prezident Michal Kováč.

Ilustračný obrázok

Cintorín
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM