Samospráva

Zápisy prvákov do ZŠ majú za sebou v Petržalke, Novom Meste i Ružinove

Do prvých ročníkov základných škôl v bratislavskej Petržalke zapísali rodičia 916 detí. V porovnaní s minulým zápisom je to takmer o 100 žiakov viac.

Ilustračný obrázok k článku Zápisy prvákov do ZŠ majú za sebou v Petržalke, Novom Meste i Ružinove
Zdroj: TASR

Medzi zapísanými prvákmi prevažujú chlapci, ktorých je 491, dievčat je 425. Uviedla to Silvia Vnenková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu.

Zápis do prvých ročníkov

Petržalka je zriaďovateľom 11 základných škôl. Počas víkendového zápisu bol najväčší záujem o ZŠ Turnianska, kde do prvého ročníka zapísali 139 detí. Na Základnú školu Tupolevova zapísali rodičia 113 detí. V ZŠ Pankúchova zapísali 108 a v Základnej škole Budatínska 102 detí.

„V základných školách sa otvorí 36 bežných prvých tried a tri špeciálne. A to pre žiakov s poruchami učenia v ZŠ Tupolevova, s Aspergerovým syndrómom a autizmom v ZŠ Prokofievova a so zdravotným oslabením v ZŠ Černyševského,“ doplnila Vnenková.

Počas uplynulého víkendu bol zápis do prvých ročníkov základných škôl aj v Novom Meste. Mestská časť je zriaďovateľom ôsmich základných škôl, do ktorých rodičia tento rok zapísali 541 detí. Ide o takmer rovnaký počet ako v minulom roku, kedy bolo zapísaných 543 detí.

Veľký záujem

„Z celkového počtu je 108 detí z iných mestských častí a 66 nie je z Bratislavy,“ doplnil novomestský hovorca Marek Tettinger. Väčšie zastúpenie mali opäť chlapci, ktorých bolo 274, dievčat bolo 267. Najviac – 166 detí zapísali na ZŠ Za kasárňou. Záujem bol tiež o ZŠ Cádrova (73) a ZŠ Jeséniova (70).

Zápis do prvých ročníkov neobišiel ani Ružinov, kde je mestská časť zriaďovateľom deviatich základných škôl. Do tých rodičia tentoraz zapísali 967 detí, opäť prevažne chlapcov. Najväčší záujem bol o ZŠ Pavla Marcelyho na Drieňovej ulici, ktorú si vybralo 173 rodičov. Viac ako 160 prvákov sa hlási na ZŠ Ostredková a trojicu najpopulárnejších škôl uzatvára ZŠ Nevädzová so 137 zapísanými deťmi, pričom viac ako 110 zapísaných žiakov hlási aj ZŠ Mierová.

„Počet zapísaných detí je zatiaľ predbežný, ešte z neho nie sú vylúčené duplicity, teda prípady, keď rodičia zapísali svoje dieťa na viacero škôl,“ uviedla hovorkyňa Ružinova Marianna Šebová. Podľa nej výsledný počet prvákov v budúcom školskom roku 2017/2018 znížia aj odklady povinnej školskej dochádzky či prijatie dieťaťa do inej školy.

Zápis prvákov v Starom Meste so siedmimi základnými školami bude v piatok 21. apríla od 14:00 do 18:00 hod. a v sobotu 22. apríla do 8:00 do 12:00 hod.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM