Alexandra Húsková Kultúra

Zanedbaný Pistoriho palác dostane novú strechu i fasádu. Plánuje sa aj rekonštrukcia vnútorných priestorov + foto

Pistoriho palác slúžil počas socializmu ako Leninovo múzeum a mnohí z nás si pamätajú návštevy kina s propagandistickým premietaním. Krásne stropy, fresky, či drevené zárubne boli desaťročia prekryté drevotrieskami a sadrokartónom. V súčasnosti by sa však mal dočkať renesancie.

Ilustračný obrázok k článku Zanedbaný Pistoriho palác dostane novú strechu i fasádu. Plánuje sa aj rekonštrukcia vnútorných priestorov + foto
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa knihy historika Tivadara Ortvaya palác kedysi vynikal vkusom a luxusom. Väčšina pôvodného vybavenia sa zachovala a možno ju tu vidieť dodnes – kovaná brána, umelecké zábradlie, balustráda, krištáľové lustre, mozaiková podlaha v schodiskovej hale a bohatá štuková výzdoba, či dokonca pozlátené fresky na strope. Dlhé roky však boli prekryté a palác schátral.

O finančné prostriedky na rekonštrukciu schátralého paláca samospráva Starého Mesta požiadala ešte v minulom volebnom období. Práce sa mohli začať po dokončení verejného obstarávania.

Koncom minulého roka sa s rekonštrukciou začalo a to výstavbou lešenia. V súčasnosti sa čistia omietky a odstraňujú sa staré nátery na fasáde. V jarných mesiacoch sa začne rozoberať strecha. Radoslav Števčík oznámil, že práce by mali byť hotové do konca júna.

„Slovensko má množstvo pamiatok, ktoré potrebujú obnovu. Pistoriho Palác má historickú hodnotu, jeho obnovou sa nám podarí zachovať a ochrániť túto hodnotu pre budúce generácie a otvoriť pre návštevníkov Bratislavy,“ uviedla Inga Magistrad, veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva na Slovensku.

V grantovej schéme Nórskych fondov je vyčlenených 80 miliónov eur pre Slovensko, z toho 12 miliónov eur je určených práve pre kultúrne obnovy. Obnova Pistoriho paláca by mala stáť 578 124 eur. 85 percent zo sumy pôjde z fondov a zvyšných 15 percent bude financovať samospráva Starého mesta.

Po streche sa vynoví aj vnútro paláca

Po oprave strechy a fasády paláca je na pláne aj rekonštrukcia vnútorných priestorov. Pripravuje sa repasovanie okien, úprava nádvoria a výmena elektrických sietí. Dôležitou časťou je aj kúrenie a kotolňa, keďže palác mal dlhé roky spoločnú kotolňu s budovou ministerstva vnútra a v priestoroch sa len temperovalo.

„Sme radi že môžeme využiť nórske fondy, v posledných rokoch bol priestor Pistoriho paláca uzavretý a prázdny. Rozhodnutie mojej predchodkyne Tatiany Rosovej požiadať o tieto prostriedky na rekonštrukciu bolo správne, je najvyšší čas, aby sa niečo začalo robiť,“ povedal Radoslav Števčík, starosta Starého Mesta.

Stavebné práce len čiastočne obmedzia činnosti a aktivity, ktoré v paláci prebiehajú. Sídli tu napríklad Divadlo Len tak tak, Divadlo bez domova, európske filmy premieta Kino Europe.

„Aktivity Via cultura v paláci budú prebiehať aj naďalej, aj keď s malým obmedzením. Pistoriho palác slúži ako kultúrno-komunitné centrum a tomuto účelu bude slúžiť aj po rekonštrukcii. Neprinášame aktivity len pre mladú generáciu, ale aj pre seniorov,“ uviedla Magda Vášáryová, predsedníčka správnej rady N.O. Via cultura.

„Obnova dúfam prispeje k tomu, že sa prehodnotí účel Štefánikovej ulice. Štefánikova je v súčasnosti výpadovkou mesta. Pôvodne bola mestským bulvárom, dúfam že Staré Mesto a magistrát prehodnotí účel tejto ulice. Aby sa stala korzom,“ povedala Magda Vášaryová.

Prečítajte si aj: Bratislavská pešia zóna by sa mohla v budúcnosti rozšíriť o Bulvár Štefánikova a Bulvár Mickiewiczova

História Pistoriho paláca

Palác si dal postaviť lekárnik Felix Pisztory v 90. rokoch 19. storočia. V tom čase bola ulica ešte len vznikajúca mestská trieda smerom k Uhorskej kráľovskej železnici a pozemky pre svoje paláce a vily si tu skupovali bohatí obyvatelia Prešporku. Pisztory mal za palácom záhradu, siahajúcu až k dnešnému Slavínu a v nej si pestoval svoje liečivé byliny.

Od roku 1954 slúžil palác ako Leninovo múzeum. Niektoré honosné stropy pozakrývali sadrokartónovými platňami a umelo ich tak znížili. Propagandistická výzdoba, vitríny a portréty tu boli desaťročia.

Bočné krídlo sa využívalo ako Dom zahraničných Slovákov. Tí boli posledným nájomníkom do roku 2005.

Mimovládnej organizácie Via Cultura sa v spolupráci so Starým Mestom palác podujala upratať a zabezpečiť priestory, aby do nich netieklo, zbaviť ich plesní a otvoriť ho verejnosti. Od leta 2012 palác slúži ako nový priestor, nové komunitno-kultúrne centrum Starého Mesta.

Najkrajšia sála s freskami by po obnove mohla slúžiť ako reprezentačná a sobášna sieň. K svojej pôvodnej funkcii by sa mohla vrátiť aj tanečná či koncertná sála na prvom poschodí.

Prečítajte si aj: Konferencia v Starej tržnici What city? Naša ulica bude hľadať vízie pre Bratislavu

Ako vyzerá Pistoriho palác v súčasnosti?
34
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM