Tomáš Stupavský Kultúra

Základná umelecká škola na Vrbenského ulici oslavuje svoju štvrťstoročnicu výstavou v Primaciálnom paláci

Bratislavská Základná umelecká škola (ZUŠ) na Vrbenského ulici si svoje 25. výročie založenia pripomína výstavou s názvom Krajina fantázie. Je voľne prístupná v Justiho sieni Primaciálneho paláca v Bratislave, kde potrvá do 13. marca.

Ilustračný obrázok k článku Základná umelecká škola na Vrbenského ulici oslavuje svoju štvrťstoročnicu výstavou v Primaciálnom paláci
Zdroj: TASR

Vo výbere sú vystavené práce takmer 60 žiakov rôzneho veku z výtvarného odboru. Okrem malieb a kresieb na stenách sú to keramické a iné objekty v priestore. Expozíciu dopĺňajú diela profesionálnych výtvarníkov a pedagógov ZUŠ Márii Kučerákovej a Miroslava Šimkovica.

História tejto školy v mestskej časti Rača sa začala v júli 1990. Jej prvým riaditeľom bol do roku 1996 hudobný skladateľ Igor Dibák. Po jeho odchode na Akadémiu umení v Banskej Bystrici sa stal riaditeľom Ulrich Ulmann. Od 1. júla 2014 ho vystriedal Vladislav Katrinec.

Škola má od začiatku tri umelecké odbory: hudobný, tanečný a výtvarný. Pôvodne sídlila na Alstrovej ulici. Okrem hlavnej budovy vyučovanie prebiehalo aj na viacerých detašovaných pracoviskách v Rači a vo Vajnoroch. Od roku 2004 škola ponúka umelecké vzdelávanie v zrekonštruovaných priestoroch na Vrbenského ulici v Krasňanoch.

Získaním novej budovy sa vyriešili priestorové problémy a vytvorili sa kvalitné podmienky na vyučovanie i koncertnú a výstavnú činnosť. Vo vedení výtvarného odboru sa vystriedali viacerí pedagógovia a akademickí maliari.

ZUŠ Vrbenského poskytuje základné umelecké vzdelanie nielen deťom z Krasnian, Rače a Vajnôr, ale i záujemcom zo širokého okolia. Jej žiaci i pedagógovia sa aktívne zapájajú do kultúrneho diania Bratislavy. Pravidelne účinkujú na koncertoch, vernisážach a kultúrnych podujatiach, obohacujú tiež kultúrny život obyvateľov Rače a Vajnôr.

Vo svojej koncertnej sále usporadúvajú aj vystúpenia pre verejnosť a účinkovali tam i renomovaní koncertní umelci. Škola sa tiež prezentovala spoločnými koncertmi s Japonským mládežníckym orchestrom z Tokia i úspešnou spoluprácou a výmennými koncertmi žiakov a pedagógov s Musikschule Floridsdorf vo Viedni.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM