Kultúra

Zakázaná výstava o nedávnych premenách Slovenska je opäť prístupná

Na expozíícii sa dozviete, že Rómovia žijú zo sociálnej podpory, aj že iba piati zo 100 roľníkov sa odhodlali po Nežnej revolúcii opäť hospodáriť.

Ilustračný obrázok k článku Zakázaná výstava o nedávnych premenách Slovenska je opäť prístupná
Zdroj: citylife.sk

Pod názvom Neznáme Slovensko je v Stredoeurópskom dome fotografie (SEDF) v Bratislave fotografická výstava. Predstavuje zábery autorov renomovanej agentúry Bilderberg z Hamburgu, ktorej zakladateľom je Slovák Andrej Reiser a jediným členom nežijúcim v Nemecku bol ďalší náš fotograf Karol Kállay.

Fotospráva o premenách

Na pozvanie vtedajšieho Ministerstva medzinárodných vzťahov prišli v roku 1992 na Slovensko dvadsiati fotografi Bilderbergu a ako sami potvrdili, v takom počte sa nikdy nezišli ani na valnom zhromaždení agentúry. Všetci tu pracovali bez nároku na honorár a výsledok zavŕšili aj knihou.

„Bolo to obdobie tesne po rozpade komunizmu, na ktoré sa už zabúda. Je to fotospráva o premenách, ale nie je to agresívny pohľad. Celá veľká výstava mala ihneď premiéru v národnom múzeu, no po nástupe Mečiara v roku 1993 bola zakázaná, že vraj nedáva pozitívny obraz o krajine. Na ministerstve ju teraz ani nevedeli nájsť. Toto je časť z práce špičkových fotografov,“ na stredajšom (12. 7.) otvorení výstavy povedal jej spolukurátor Václav Macek.

Slovenský muž je ohrozený druh

Expozícia je na prvom a druhom poschodí SEDF. Jej návštevník sa dozvedá, že Rómovia žijú zo sociálnej podpory, iba piati zo 100 roľníkov sa odhodlali po Nežnej revolúcii opäť hospodáriť a slovenský muž je ohrozený druh, pretože sa dožíva najnižšieho priemerného veku v Európe. Tiež, ako približne 3 000 Židov oživuje svoj religiózny a kultúrny život, že Andy Warhol zbierku obrazov poručil v závete svojim rodákom a vzniklo jeho múzeum v Medzilaborciach, po páde železnej opony prišla k nám komerčná kultúra v podobe pornografie a striptízu.

Zobrazený je aj ťažký život žien na Orave, mohutná paneláková výstavba, v ktorej býva tretina obyvateľov či pobyt družstevníčok na kúpeľnej liečbe, pretože vo výskyte ochorení srdca sa Slovensko radí medzi kardiacke veľmoci.

Členovia agentúry Bilderberg pracovali pre najprestížnejšie svetové magazíny a viacerí z nich získali ceny v súťaži World Press Photo a ďalších. Každý z nich je výraznou individualitou s vlastným, špecifickým rukopisom a fotografickým videním. Spája ich predovšetkým klasická tradícia fotoreportáže na najvyššej úrovni a Bilderberg je na medzinárodnej fotografickej scéne značkou kvality.

Výstava s finančným prispením Fondu na podporu umenia potrvá do 3. septembra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM