Rôzne

Záhradnú reštauráciu a labutí pavilón na Železnej studničke čaká hydrogeologický prieskum

Na Železnej studničke by mohol v priebehu tohto roka začať rásť labutí pavilón aj mestská horáreň.

Ilustračný obrázok k článku Záhradnú reštauráciu a labutí pavilón na Železnej studničke čaká hydrogeologický prieskum
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

V lokalite Železná studnička – Rotunda sa už nejaký čas chystá veľká vec. Má sa tu vybudovať záhradná reštaurácia a labutí pavilón. Stáť budú na mieste pôvodného kúpeľného domu a pôvodného historického pavilónu s vlastným zázemím.

Pocta Dušanovi Jurkovičovi

Revitalizácia súčasného areálu má prispieť k rekultivovaniu navštevovaného lesoparku a areálu Železnej studničky pre potreby každodennej a víkendovej rekreácie. Projekt zrealizuje spoločnosť ORAVA – STAV, s. r. o. Za vyše 5-tisíc štvorcových metrov parciel bude mestu platiť symbolický nájom vo výške jedného eura ročne. Firma však musí do areálu vložiť svoje peniaze a objekty na pozemkoch asanovať.

Reštaurácia by mala mať jedno podlažie so stredovým rizalitom s pivnicou a podkrovím, ktoré by malo slúžiť na prednášky alebo ako učebňa pre školy a škôlky v prírode. Labutí pavilón bude tiež jednopodlažný objekt, bude stáť na zvýšenom kamennom základe so sedlovou strechou.

V pavilóne bude prevádzka kaviarne a ponúkne aj výstavný priestor s kultúrno-spoločenskou funkciou. Počas obnovy areálu sa má tiež vytvoriť terasa s exteriérovým sedením, tanečný parket, oddychové plochy s lavičkami a detské ihrisko.

Pribudnúť tiež majú drevené prístrešky s ohniskom a možnosťou sedenia, drevený prístrešok s bufetom a obnoviť sa má aj objekt Rotundy. V areáli sa opravia schody, mostíky, kamenná studnička, zrevitalizuje sa zeleň a pribudnú stojany na bicykle i verejné toalety. V areáli by mali vzniknúť aj šatne pre bežcov či cyklistov, ako aj úschovňa a požičovňa bicyklov. Celý projekt bude architektonicky koncipovaný ako pocta Dušanovi Jurkovičovi, ktorý pôsobil v Bratislave.

Lokalita Železná studnička - Rotunda
4
Galéria

Súčasný stav

Vo februári 2017 prebehlo na Okresnom úrade v Bratislave konanie Určenie rozsahu hodnotenia a časového harmonogramu pre projekt revitalizácie areálu. Dovtedy prebiehalo zisťovacie konanie EIA, do ktorého prišlo veľmi veľa pripomienok od úradov, odbornej a aj neodbornej verejnosti.

„Na tomto konaní nám bol určený rozsah, čo máme ešte dopracovať a doplniť. Rozhodnutie nám bolo doručené v marci tohto roka. Okamžite po doručení sme začali výberové konanie a zadali sme urobiť hydrogeologický posudok, ktorý musíme doplniť. V súčasnosti prebieha hydrogeologický prieskum, a tiež spracovávame doplnenie hodnotiacej správy podľa zadaní v rozsahu,“ povedala pre Bratislava24.sk Martina Hlinová, zástupca ORAVA – STAV, s. r. o.

Zároveň prebieha aj ďalšie posúdenie na územie Natura 2000. „Predpokladáme, že sa nám to podarí zosumarizovať do mája a odovzdáme Okresnému úradu. Ak to bude v poriadku, mali by už ukončiť územné a následne stavebné konanie,“ dodala Hlinová s tým, že im veľmi záleží na tom, aby to bolo čo najskôr, pretože počas tejto sezóny zabezpečujú jediné prístupné toalety v širokom okolí a ich kapacity malej dočasnej toalety sú ďaleko nedostatočné.

„Nevieme sa dočkať, kedy budeme vedieť zákazníkom poskytnúť štandardné služby na úrovni, čo je naším cieľom,“ dodala. Momentálne sa najviac obávajú stavu, kedy by spoločnosť Hydroconsulting, s. r. o., ktorá robí projekt na výmenu a rekonštrukciu vodárenských stavieb a rybníka, mohla pre výpust rybníka pozemok po zrevitalizovaní rozkopať pre menenie výpustu. Výpust rybníka totiž vedie naprieč pozemkom. S výstavbou plánuje investor začať v roku 2017, rok na to by mali byť práce ukončené.

Bufet Železná studnička

Kým v lokalite vyrastie záhradná reštaurácia a labutí pavilón, počas víkendov a slnečných dní si môžete oddýchnuť v bufete Železná studnička, kde vám milý personál denne ochotne pripraví chutnú kávu a občerstvenie. Osviežujúce nápoje si môžete vychutnať na terase pod korunami stromov.

Vyhliadka nebude

Spoločnosť ORAVA – STAV, s. r. o. uzavrela v októbri 2014 s hlavným mestom Zmluvu o nájme pozemkov Železná studnička – Rotunda za účelom zrevitalizovania a výstavby Labutieho pavilónu a záhradnej reštaurácie.

Vo februári 2015 predložila spoločnosť štúdiu oboch objektov a návrh revitalizácie areálu Krajskému pamiatkovému úradu Bratislava (KPÚ). V máji 2015 bolo spoločnosti doručené záväzné stanovisko KPÚ s podmienkami pre výstavbu Labutieho pavilónu a výstavby záhradnej reštaurácie s podmienkou, aby spoločnosť opätovne dodala KPÚ novú architektonickú štúdiu zameranú na overenie objemovo-priestorových vzťahov s viacerými variantmi. Obe budovy majú byť umiestnené na stope zaniknutých historických budov hotela a pavilónu, pričom bude obnovená pôvodná hierarchia objemov budov.

Záhradná reštaurácia má byť riešená ako parafráza hlavného krídla historickej stavby hotela a budova má tvoriť objemovú dominantu priestoru lokality Železná studnička. V pláne bola aj drevená vyhliadková veža, ktorú ale KPÚ zamietol.

Po tom, čo spoločnosť v júni 2015 doručila prepracovanú projektovú dokumentáciu, vydal KPÚ súhlasné stanovisko s predloženým variantom (viď. vizualizácie). Na základe tohto stanoviska vypracovala projektová kancelária projektovú dokumentáciu pre stavebné povolenie, ktorú spoločnosť odovzdala na stavebný úrad v novembri 2015. V máji 2016 bolo nariadené zisťovacie konanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Labutí pavilón a mestská horáreň
6
Galéria
Zdroj: zeleznastudnicka.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM