Alexandra Húsková Rôzne

Začínal som ako hokejista...hovorí tanečník Matej Chren o svojej kariére

S Matejom Chrenom sme sa rozprávali o začiatkoch jeho profesionálnej kariéry, účinkovaní v show Let´s Dance a aj o jeho súkromnom živote.

Ilustračný obrázok k článku Začínal som ako hokejista...hovorí tanečník Matej Chren o svojej kariére
Zdroj: Dnes24.sk

Na rozdiel od dievčat, chlapci v detstve pravdepodobne nemávajú sny o tom, žeby sa chceli stať tanečníkmi. Ako ste sa dostali k tancovaniu vy?

Začínal som ako hokejista v šiestich rokoch. K tancovaniu som sa dostal v ôsmych, kedy ma mama prihlásila na tanečný kurz. Dostal som partnerku o dve hlavy vyššiu, pretože iná nebola. Po kurze mi tréner ponúkol, aby som ďalej pokračoval v súťažnom tanci. Bolo to obdobie, kedy som robil tri športy naraz – hral som tenis, hokej a tancoval som. Postupne sa mi začalo v tanci dariť a rozhodol som sa mu venovať naplno. Tancovanie bolo najbližšie mojej povahe.

Čo na to okolie – napríklad spolužiaci hovorili tomu, že sa venujete tancu? Nevysmievali sa?

Tanec môže byť pre chlapcov v puberte špecifický. Zažil som si rôzne uštipačné poznámky, ale keď som si uvedomil, že som v tanci úspešný a baví ma to, nenechal som sa ovplyvniť hlúpymi rečami. Ono s tým postupne aj spolužiaci prestali, keď sa prišli pozrieť na súťaž a videli aký je to náročný šport.

Tanec je často vnímaný ako umenie a nie ako šport. Čo vyžaduje príprava tanečníka-športovca?

Kedysi sa to nazývalo „spoločenské tance“, v súčasnosti je už názov predefinovaný na „tanečný šport“. Zaťaženie u súťažného tanečníka sa dá prirovnať k ostatným vrcholovým športom. Je za tým veľa driny. Musí denne absolvovať niekoľkofázové tréningy spolu so špeciálnou tanečnou prípravou. Každý týždeň cestuje na súťaže, podobne ako je tomu aj pri iných športoch. Pritom nároky na výkon sú stále vyššie.

Spoločenský tanec je párový a tanečníci spolu trávia veľa času. Zostávajú spolu ako páry aj mimo parketu?

Tanečné páry fungujú akoby v nejakej forme manželstva, ale nie je pravidlom, že musia byť párom aj v súkromí. Na druhej strane, neviem si predstaviť, žeby spolu tancovali dvaja ľudia, ktorí sú si nesympatickí. Musí medzi nimi fungovať chémia – ale mám na mysli najmä tanečnú chémiu.

Pár musí pohybom, gestami a výrazom presvedčiť. V spoločenskom tanci je aj veľa herectva, keďže každý tanec má svoj charakter. Umelecký zážitok musíme podať tak, aby nám divák uveril. Napríklad zahrať lásku v rumbe…

Máte konkrétny obľúbený tanec? S ktorou tanečnou partnerkou si na parkete najviac rozumiete?

Mojim obľúbeným je Paso doble. S Katkou Stumpfovou sa poznáme od jedenástich rokov, kedy sme v Trenčíne tancovali v tom istom tanečnom klube. Po predposlednej sérii Let´s dance sme sa rozhodli založiť si tanečnú školu a začali sme spolu tancovať. Tanečný pár tvoríme už tri roky a sadli sme si spolu asi najlepšie.

V súčasnosti sa venujete komerčným vystúpeniam, ste rozhodcom na tanečných súťažiach, popritom učíte študentov na fakulte a ešte aj deti v tanečnej škole. „Neprejedol“ sa vám ešte tanec?

Mám šťastie v živote, že tanec je mojim koníčkom a zároveň aj mojou prácou. Baví ma práca s ľuďmi Človek sa pri trénovaní veľa naučí o komunikácii a o prístupe. Pracujem s rôznymi vekovými kategóriami – od detí až po dospelých a seniorov, s každou z nich musíš pracovať inak. Počas súťaží Let´s dance som pracoval aj s verejne známejšími ženami – celebritami, s ktorými sa zase komunikovalo odlišne.

?

Keďže mám nekonfliktnú povahu vychádzal som s partnerkami počas show dobre. Je o mne ale známe, že som na tréningoch veľmi prísny a precízny, takže niekedy si aj poplakali. Chcel som aby sa to naučili a podali najlepší výkon.

Pri tejto súťaži ste sa objavili po prvý krát vo svete slovenského šoubiznisu, ako ste si zvykli na záujem médií?

Chvíľu to trvalo, kým som si zvykol na to, že môj súkromný život je v médiách preberaný. Teraz už viem ako pracovať s informáciami, ktoré chcem poskytnúť a ktoré si chcem nechať pre seba.

Dovoľte mi teda položiť otázky aj o vašom osobnom živote. Aké teraz prežívate obdobie a samozrejme, ste zadaný?

Som šťastne zadaný a celkovo mám teraz spokojné obdobie aj v práci, aj v súkromí.

Tancujete niekedy aj spolu so svojou partnerkou?

Keď máme čas, tak sa venujeme s Lindou spoločenskému tancu. Je bývalá Lúčničiarka, takže má tanec zažitý, ale chce sa učiť aj latinskoameric­ké tance.

Ste na ňu rovnako prísny?

Áno som, mám to v povahe :-).

Matej Chren vyštudoval v Trenčíne špecializáciu tanec na športovom gymnáziu. Po ukončení nastúpil na FTVŠ, na Katedru gymnastiky, odbor špecializácia trénerstvo. Ostal na doktorandskom štúdiu a na FTVŠ pôsobí ako učiteľ, kde vyučuje budúcich trénerov. V súčasnosti pracuje na docentúre. Jeho druhou prácou je tanečná škola, ktorú si s Katkou Stumpfovou otvorili v Petržalke.

Foto: Ľubo Špirko

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM