Alexandra Húsková Kultúra

Začínajúci autori z celého Slovenska ukážu svoj talent v Petržalke

V minulom roku o literárnu súťaž Petržalské súzvuky Ferka Urbánka prejavilo záujem množstvo autorov z celého Slovenska, ktorí poslali až 192 literárnych diel. Najmladší autor, ktorý sa do súťaže prihlásil mal len deväť a najstaršou prihlásenou súťažiacou bola 86 ročná pani.

Ilustračný obrázok k článku Začínajúci autori z celého Slovenska ukážu svoj talent v Petržalke
Zdroj: TASR

Literárna súťaž sa zrodila v roku 1990 ako nápad vtedajšieho nového riaditeľa petržalskej knižnice PaedDr. Jozefa Pavelku a bola určená žiakom petržalských základných škôl. V roku 1993 sa súťaž premenovala na Petržalské súzvuky Ferka Urbánka, podľa dramatika, ktorý prežil v Petržalke niekoľko rokov svojho života a napísal 54 divadelných hi­er.

Tento rok sa môže celé Slovensko prihlásiť opäť so svojimi dielami do 27. ročníka tejto súťaže.

„Práce môžu autori posielať v 3 exemplároch vytlačených na počítači alebo napísaných na písacom stroji poštou na adresu knižnice do 15. júna 2016. Zásielka musí obsahovať aj riadne vyplnenú prihlášku.“ dodala riaditeľka petržalskej knižnice Katarína Bergerová.

Súťaž v roku 2006 definitívne získala celoslovenský charakter. Jej dnešnú podobu tvorí vyhodnotenie troch vekových kategórií, a to mladší žiaci, starší žiaci a dospelí a tri žánrové kategórie – poézia, próza a dráma. V 25 ročnej histórii súťaže sa medzi porotcami vystriedali mnohé známe osobnosti slovenskej literatúry.

V roku 2012, za pôsobenia súčasnej riaditeľky petržalskej knižnice PhDr. Kataríny Bergerovej, sa slávnostné vyhodnotenie súťaže rozšírilo o stretnutie autorov z porotcami. Tu majú nádejní začínajúci autori možnosť priamo si vypočuť interakciu na svoje práce a debatovať o posune, vylepšeniach, prípadných chybách či malých nedostatkoch hodnotených prác.

Od toho istého roku iniciovala aj prvý literárny predvečer, ktorý sa uskutočňuje pred slávnostným vyhodnotením literárnej súťaže Petržalské súzvuky Ferka Urbánka.

Prečítajte si aj: Najkrajší park na Slovensku je v Bratislave. Viete, kde sa nachádza?

Foto:Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM