Nina Táborská Rôzne

Záchranár radí: Čo robiť, keď ste svedkom nehody?

Len málokto si vie zachovať chladnú hlavu, pokiaľ je v pozícii svedka nehody a zároveň jedinou osobou na mieste, ktorá môže pomôcť. Vlastná bezpečnosť musí byť na prvom mieste. Ak už je niekto zranený, veľmi ľahko sa môže stať, že sa zraní aj niekto ďalší. Dôležitá je obozretnosť.

Ilustračný obrázok k článku Záchranár radí: Čo robiť, keď ste svedkom nehody?
Zdroj: TASR

Tento týždeň priniesol tragickú udalosť, kedy pri dopravnej nehode prišiel o život len 24-ročný muž, ktorý sa ako svedok nehody snažil pomôcť šoférovi v prevrátenom kamióne. Po tom, čo zliezal z kabíny vodiča, vošiel do cesty autu idúcemu v protismere. Pre krátku vzdialenosť a zníženú viditeľnosť šofér auta už zrážke nedokázal zabrániť.

Tragické ráno na D2: Vodič sa snažil pomôcť pri nehode, sám prišiel o život FOTO+VIDEO

Čo má človek robiť, keď chce pomôcť z pozície svedka dopravnej nehody?

Safety first. Vlastná bezpečnosť je na prvom mieste. „Ak už je niekto zranený, veľmi ľahko sa môže stať, že sa zraní aj ďalšia osoba. Je teda potrebné zabezpečiť miesto nehody a správať sa veľmi obozretne,“ vysvetľuje pre Bratislava24.sk Henrich Bartovič, zdravotnícky záchranár HaZZ Bratislava.

„Veľmi dôležité je označiť samého seba – svetlo, vesta, ktorá je súčasťou každého vozidla – a zabezpečiť aj svoje vlastné vozidlo,“ radí záchranár. Náš automobil môže tvoriť prekážku, ktorá zabráni, aby nás zrazil niekto iný, treba ho však tiež označiť. „Obozretnosť je na najvyššom mieste,“ pripomína Henrich Bartovič.

Nič neurobiť, či urobiť niečo, čo by bolo nesprávne? „Rozdiel v tom nie je, a preto má veľký význam absolvovať kurz prvej pomoci,“ dodáva.

„Vy ako človek, ktorý je prvý na mieste nehody, môžete spraviť opatrenia, ktoré dokážu zranenému zachrániť život. Záklon hlavy, zaistenie vozidla proti požiaru, zaistenie proti posuvu, zastavenie urgentného krvácania, spriechodnenie dýchacích ciest,… Každá minúta je rozhodujúca,“ hovorí Bartovič.

Rovnako tak však môžete urobiť kroky, ktoré môžu zvrátiť stav pacienta v jeho neprospech. Dojazd sanitky sa totižto rádovo môže pohybovať v priemere v desiatkach minút. „Preto je potrebné ovládať prvú pomoc. Ak nezastavíte krvácanie, človek môže do piatich minút vykrvácať, ak nezačnete resuscitáciu, každú minútu sa zhruba o 10 percent znižuje možnosť prežitia pacienta,“ vysvetľuje záchranár.

Samozrejmosťou je tiež aktivácia záchranného systému. „Tá je prvoradá. Ak je človek svedkom dopravnej nehody, je veľmi dôležité ihneď upovedomiť systém, prípadne mať operátora na telefóne a spoločne mapovať situáciu. Operátor na druhej strane linky dokáže veľmi odborne a erudovane navádzať k odpovediam a zistiť tak, čo všetko hrozí, ako vážna je daná situácia,“ pripomína Henrich Bartovič.

V ťažkých momentoch, akou sú dopravné nehody, by človek nemal spanikáriť a spôsobiť tak ďalšie komplikácie na mieste. Osvojením si základných rád, dokáže človek podať potrebnú a správnu pomoc skôr, ako dorazia záchranné zložky.

Čítajte tiež: Už dvanásťročný školák je schopný zachrániť život. Akurát musí vedieť ako

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM