Tomáš Stupavský Rôzne

Záchrana alebo ďalšie utrpenie pre zvieratá? V bratislavskom útulku boli choré mačky a opitá chovateľka, vraví dobrovoľníčka

Extrémny smrad, žiadna veterinárna starostlivosť či podgurážená chovateľka – aj takto dnes opísala útulok mačiek v bratislavskej Vrakuni jedna z jeho dobrovoľníčok Simona.

Ilustračný obrázok k článku Záchrana alebo ďalšie utrpenie pre zvieratá? V bratislavskom útulku boli choré mačky a opitá chovateľka, vraví dobrovoľníčka
Zdroj: TASR

Po kontrolách, sťažnostiach obyvateľov i podnetoch od samotných pracovníkov organizácie sa mesto rozhodlo zmluvu útulku na Rebarborovej ulici vypovedať. Hľadať sa chystá nového prevádzkovateľa.

„Magistrát sa k 8. októbru rozhodol náš útulok zrušiť,“ informovala médiá pred niekoľkými dňami Iveta Havranová, predsedníčka Asociácie ochrancov zvierat (AOZ), ktorá útulok založila. Podľa nej bolo dôvodom chýbajúce registračné číslo od Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) a pripomínala, že organizácia oň požiadala včas.

Viac sa dočítate tu: Magistrát chce zrušiť prvý bratislavský útulok pre opustené zvieratá

Podvody na zvieratách

Dnes však mesto vysvetľovalo, že RVPS ani nezačala konanie na jeho pridelenie, kontroly v útulku totiž odhalili viacero porušení. „Mačky neboli pravidelne odčervované, aj keď boli predkladané bločky, že tá služba bola poskytnutá. V marci potom veterinári u týchto zvierat potvrdili parazity,“ uviedla na dnešnej tlačovej konferencii námestníčka primátora Iveta Plšeková, podľa ktorej takto došlo aj k zneužívaniu finančných prostriedkov.

„Čo asi nebolo prvýkrát, lebo už v minulosti musela pani Havranová pri vyúčtovaní vrátiť viac ako 1000 eur, pretože boli nakupované napríklad aj jogurty a tie určite mačky nejedia,“ zdôraznila. Mesto pritom útulku prispieva ročne sumou vyše 6633 eur a momentálne je v útulku podľa AOZ len 23 mačiek a traja psy.

Mesto podľa námestníčky dostalo mnoho podnetov nielen od ľudí, ktorí si z útulku chceli mačku adoptovať alebo tam nájdené zviera umiestniť, ale aj od zamestnancov útulku, ktorí upozorňovali na nevyhovujúci stav podmienok, v akých útulok pracuje a akým spôsobom pracuje.

Hnusná zrúcanina

„To nie je útulok, je to hnusná zrúcanina. Tá žena nemá nič spoločné so záchranou zvierat, o mačky sa absolútne nestará,“ vraví dobrovoľníčka Simona. V útulku je podľa nej extrémny smrad, neexistujú tam pre zvieratá žiadne podstielky, choré mačky sú umiestnené v jednej miestnosti s tými zdravými či s mačiatkami. „Evidentne majú mnohé svrab, vypadanú srsť, herpes, vírus, neexistuje tam žiadna veterinárna starostlivosť,“ zdôraznila.

Podľa dobrovoľníčky sa vyskytlo niekoľko prípadov, keď šéfka AOZ podgurážená alkoholom vyhnala dobrovoľníkov z útulku a nadávala im. „Niekoľkokrát bola volaná aj polícia,“ zdôraznila Simona, podľa ktorej dobre nefunguje ani adopcia zvierat a podarí sa to len po zdĺhavom procese.

„V tomto útulku fungoval systém, že pani Havranová si zobrala akoby všetky mačky za svoje a ďalej ich neposúvala. Ale úlohou útulku je nájsť mačkám nový domov, nie nechať ich v útulku zostarnúť a zomrieť,“ doplnila Plšeková. V útulku podľa mesta chýba tiež evidencia zvierat a záznamové knihy boli dopísané až následne pred kontrolou.

Nový domov v Slobode zvierat

Aj Pavlína Dugovičová, predsedníčka Slobody zvierat, podotkla, že v lete organizácia za asistencie veterinárnej správy prevzala päť až šesť mačiatok z vrakunského útulku, lebo boli v zlom zdravotnom stave. Práve do Slobody zvierat by mali teraz mačky a psy z útulku premiestniť, kým mesto nenájde jeho nového prevádzkovateľa. Zrušiť útulok totiž nechce.

„Tento počet zvieratiek, ktorý je dnes v útulku, nie je problém umiestniť v priestoroch Slobody zvierat,“ potvrdila Dugovičová.

Mesto vypovedalo AOZ zmluvu o spolupráci pri prevádzkovaní útulku i nájomnú zmluvu, keďže stojí na mestskom pozemku, ešte koncom júla. Už od marca pritom zastavilo organizácii príspevky.

Prečítajte si tiež: Chcú im pomôcť, no v skutočnosti im ubližujú. Chorobné hromadenie zvierat je vážnym problémom aj v Bratislave

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM