Kultúra

Začalo sa podujatie o dejinách i budúcnosti výpočtovej techniky na Slovensku

Na históriu, súčasnosť i hľadanie budúcnosti informačných technológií na Slovensku je zamerané podujatie Extrapolácie 2016.

Ilustračný obrázok k článku Začalo sa podujatie o dejinách i budúcnosti výpočtovej techniky na Slovensku
Zdroj: Facebook

Podujatie sa koná od 25. septembra do 31. októbra v Bratislave a v Košiciach. Je určené tak pre odborníkov, študentov, mládež, učiteľov, ako aj pre strednú a staršiu generáciu a širokú verejnosť.

Súčasťou niekoľkotýždňového podujatia budú výstavy, prednášky, konferencie, rôzne prezentácie či návštevy laboratórií tak na pracoviskách Slovenskej akadémie vied (SAV), ako aj na viacerých fakultách slovenských univerzít či iných miestach.

Chcú viesť mladú generáciu k štúdiu

Člen prípravného výboru Extrapolácií 2016 Štefan Kohút na oficiálnom otvorení podujatia v priestoroch areálu SAV na Dúbravskej ceste v Bratislave vyzdvihol, že medzi jeho ciele patrí viesť mladú generáciu k štúdiu a kreatívnej práci. Zároveň chce priblížiť záujemcom vlastnú históriu vývoja informačných technológií na Slovensku a takisto nové vízie a trendy v celej šírke IT, od výskumu až po aplikácie.

Extrapolácie 2016 sa začali otvorením výstavy historických počítačov v obchodnom centre Bory Mall v Bratislave v nedeľu 25. septembra, ktorá potrvá do 16. októbra.

Výstava historických počítačov so zameraním na počítače vyvinuté v Ústave technickej kybernetiky SAV bude od 3. októbra do konca mesiaca prístupná verejnosti v priestoroch Stálej výstavy dejín výpočtovej techniky na Slovensku vo Výpočtovom stredisku SAV v areáli akadémie na bratislavskej Patrónke.

Môžete si pozrieť výstavu o Jozefovi Murgašovi

Organizátori Extrapolácií 2016 pripravili aj výstavu Jozef Murgaš – bezdrôtový svet, ktorá prezentuje výskum a objavy tejto významnej slovenskej osobnosti v oblasti rádiotelegrafie a bezdrôtovej komunikácie. Verejnosti bude prístupná od 5. októbra vo vestibule Fakulty informatiky a informačných technológií STU na Ilkovičovej ulici v Bratislave.

Presný program a termíny prednášok, výstav a prezentácií záujemcovia nájdu na webovej stránke www.extrapolacie2016.sk.

Čítajte aj: Dostať do Bratislavy výstavu Francúza Augusta Rodina nebolo vôbec jednoduché

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM