Adriana Banasova Rôzne

Zabíjačkové slávnosti: „Dnešní ľudia sú fajnovejší, naši prarodičia by zo zabíjačky spotrebovali úplne všetko.“

Ak sa dnes rozhodnete navštíviť Park Andreja Hlinku, budete musieť výčitky svedomia kvôli vysokému cholesterolu nechať doma a v najbližších dňoch sa vyhnúť aj vášmu lekárovi. Dôvodom sú tradičné Zabíjačkové slávnosti, ktoré zorganizoval Dom Kultúry Ružinov v spolupráci s miestnym úradom.

Ilustračný obrázok k článku Zabíjačkové slávnosti: „Dnešní ľudia sú fajnovejší, naši prarodičia by zo zabíjačky spotrebovali úplne všetko.“
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Domáce zabíjačkové špeciality, ochutnávku kvalitných destilátov zo slovenských páleníc a súťaž vo varení kapustnice si môžete počas dnešného dňa na vlastnej koži vyskúšať v ružinovskom Parku Andreja Hlinku.

Atmosféru počas celého dňa spríjemňuje nielen vynikajúca vôňa, ale aj kultúrny program v podobe kapiel či folklórneho súboru.

Mäsové špeciality či klobásky budete môcť ochutnať do 18-tej hodiny v areáli parku. Okrem pošteklenia chuťových pohárikov sa návštevníci aj čomusi priučia vďaka ukážkam tradičnej zabíjačky, ako si ju mnohí pamätajú ešte z čias prarodičov.

My sme zistili, aké ingrediencie idú do dobrej klobásy, ktorá ide na odbyt najlepšie. Na naše otázky nám odpovedal pán Ivan, člen firmy Čípoš Laci.

Ako dlho trvá, kým sa prasiatko vykŕmi?

Prasiatko sa vykrmuje od jari do jesene, štandardne sa zabíjačky robia koncom jesene alebo počas zimy. Keď je zviera dobre kŕmené, tak má aj dobrý pomer mäsa a tuku, ktorý je veľmi dôležitý nie len pre dobrú klobásu ale aj pre ostatné výrobky.

Ktorá časť z prasiatka je najväčšia pochúťka?

Najlepšia časť je asi krkovička, ale je to vec názoru. Niekto má rád panenku, ale poznám človeka, ktorý by sa išiel „potrhať“ za ušami, ktoré sú taktiež delikatesa.

Čo všetko sa z prasiatka dá zjesť a spracovať?

Okrem kostí asi všetko, napríklad sa spotrebúvajú aj paprčky, z ktorých sa vyrába huspenina. Dnešní ľudia sú ale trochu „fajnovejší“, naši prarodičia by spotrebovali úplne všetko. Aj obľúbené klobásky sa kedysi vyrábali aj zo zbytkov, dnes už to však neplatí – veľmi sa dbá na kvalitu a ani do klobásy nejde hocičo.

Čo treba na dobrú klobásku?

Konkrétne na Čabajskú klobásu sa používa vybrané mäso s vhodným pomerom mastnej časti, ďalej jednoznačne červená paprika, ktorá musí byt čo najkvalitnejšia z čo najlepšou farbou – tá by mala byť živá a svetlá, nie do hneda. Treťou najdôležitejšou ingredienciou je cesnak. Čabajská sa robí podľa čabajskej receptúry a od samotného zabitia prasiatka trvá výroba cca. 2 až 3 hodiny, s údením to trvá pochopiteľne dlhšie. Pomleté mäso s ostatnými ingredienciami sa tlačí do čreva. Ešte stále sa používajú črevá živočíšneho pôvodu, avšak v dnešnej dobe sú čoraz viac nahrádzané umelými, čo je trochu mimo pôvodnej prírodnej receptúry.

Prečítajte si tiež: Bratislavčania, chcete poriadne oprášiť lyže? Zamierte smerom na západ

Zabíjačkové slávnosti v Ružinove
11
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM