Rôzne

Za krásou slovenských krojov nemusíte chodiť do múzea. Obdivujte ich pri nákupoch

Vestibul jedného z bratislavských obchodných centier sa zmenil na výstavnú sieť plnú nádherných výšiviek, čepcov, živôtikov a nariasených sukní.

Ilustračný obrázok k článku Za krásou slovenských krojov nemusíte chodiť do múzea. Obdivujte ich pri nákupoch
4
Galéria
Zdroj: Aupark Facebook

Obchodný dom nemusí byť iba stánkom konzumu. V poslednom období sa nákupné centrá stávajú čoraz častejšie galériou či zaujímavým interaktívnym priestorom.

Ľudové poklady

Príjemné spestrenie nakupovania pripravil v týchto dňoch aj Aupark. Popri hľadaní kabeliek či topánok tam môžete obdivovať nádheru slovenských krojov. Výstavu Od kolísky v kráse pripravila spisovateľka Tamara Šimončíková Heribanová, ktorá už roky ľudový odev popularizuje.

Tamara staré pôvodné kroje zbiera už vyše pätnásť rokov a aj vďaka jej aktivitám sa ľudové motívy dostávajú aj na slávnostné oblečenie či plesové róby.

„Pri ľudových krojoch je namieste hovoriť o najvyššom umení krajčírstva, keďže zhotovenie niektorých náročných a prácnych kúskov trvalo aj niekoľko týždňov, mesiacov. Slovenské kroje sú doslova umeleckým dielom a dokazujú výnimočné estetické cítenie a majstrovskú zručnosť našich predkov. Je obdivuhodné, že popri všetkých existenčných povinnostiach, často v tvrdých podmienkach, dokázali vytvoriť krásu, ktorej ani zub času neubral na pôvabe,“ hovorí Tamara Šimončíková Heribanová.

Máte pamiatku po babičke?

Časť vzácnej Tamarinej zbierky môžete v Auparku obdivovať do 25. októbra. Vystavené sú ženské a detské komplety a krojové súčasti z druhej polovice devätnásteho storočia a z prvej polovice dvadsiateho storočia. Ak by ste mali záujem, môžete aj vy prispieť k rozšíreniu expozície.

„Rozhodli sme sa totiž, že návštevníci i nadšenci ľudového odevu môžu priniesť či poslať fotografiu svojich predkov v kroji spolu s informáciami a tá bude vystavená,“ prezrádza Tamara na webovej stránke obchodného domu. Pri výbere krojov sa zberateľka radila s odborníkmi z viacerých regiónov Slovenska. Mnohé z nich pochádzajú od pôvodných majiteľov.

Od kolísky v kráse
4
Galéria
Zdroj: Aupark Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM