Krimi

Za jednu noc 43 budov! V Bratislave vyčíňa sprejerská skupina. Ničia všetko, čo im príde do cesty

Budovy, brány, garáže, dokonca i automobily! „Horst“ a „Kefa“, tak sa podpisujú writeri, ktorých tvorba má od umenia ďaleko. Bohužiaľ, ich podpis poznajú v každej bratislavskej mestskej časti. Poškodení obyvatelia sú zúfalí, vandali spôsobujú obrovské škody.

Ilustračný obrázok k článku Za jednu noc 43 budov! V Bratislave vyčíňa sprejerská skupina. Ničia všetko, čo im príde do cesty
Zdroj: Dnes24.sk

Boj s graffiti v meste je ako boj s veternými mlynmi. Za posledné obdobie však tento problém naberá ešte väčšie rozmery. Sprejeri totižto strácajú akékoľvek zábrany.

Sprejerská banda, ktorá vystupuje pod pseudonymom „Horst“ a „Kefa“, zničila za jednu noc v Starom Meste až 43 objektov.

Spôsobila tak obrovské škody na majetkoch. Za obeť im nepadli len budovy a nové fasády, ale aj garáže či napríklad nová brána za štyritisíc eur. Ani to však vandalom nestačilo a vyzúrili sa napríklad aj na dodávke. Poškodení ľudia sú zúfalí.

Kam až chcú zájsť?

Kto sa skrýva za sprejerskou skupinkou nevedno, s ich „umením“ sa však nikto nechce stretnúť. „Stále sú drzejší a drzejší. Za jednu noc postriekali 43 domov a dokonca aj autá,“ upozorňuje nás čitateľ, podľa ktorého sa už problém stáva neúnosným. Kompetentní ani polícia si však s vandalmi nevedia dať rady.

„Tu už nejde o klasické graffiti, s ktorými sa stretneme aj v iných mestách. Ide o ich vlastnú súťaž, kto bude väčší frajer, kto prvý posprejuje novú električku, dom, čokoľvek,“ uvádza čitateľ, ktorý chce zostať v anonymite.

Polícia v tejto súvislosti prijala trestné oznámenie a začala stíhanie vo veci prečinu poškodzovania cudzieho majetku, vypátrať páchateľov však nebude jednoduché. Vandalom pritom za takéto vyčíňanie hrozí jeden rok za mrežami. Zdá sa však, že ani takýto trest ich od ich vyčíňania neodradí.

„Pýtajú si farbu“

Podľa bývalého grafiťáka Igora budú niektoré lokality priťahovať pozornosť stále. Je to adrenalín. Verejnosť by však podľa neho mala rozlišovať medzi umeleckými grafity a čmáranicami tínedžerov.

Grafiťák vysvetľuje, že writeri píšu po verejných objektoch takzvaný tag, pseudomeno, aby sa odlíšili od väčšiny, prípadne prezentovali na verejnosti. „Nečudujem sa, že sú ľudia zhrození, ani ja to nepovažujem za umenie," dodáva.

Podľa iného grafiťáka si jednoducho niektoré steny „pýtajú farbu“.

Nekonečný boj

„Horst“ a „Kefa“ nie sú ani zďaleka jedinou skupinkou, ktorá ničí verejné a škodí tak všetkým. Miest, kde sa sprejeri s obľubou vracajú, je v Bratislave hneď niekoľko. Medzi najčastejšie terče týchto samozvaných umelcov patria Trnavské mýto, Most SNP, Patrónka či viaceré podchody v Petržalke.

„Čmáranice na budovách sú veľkým problémom a jediným riešením je ich čistiť a okamžite odstraňovať. Budeme preto pokračovať v odstraňovaní grafitov vo vlastnej réžii, pretože jedine tak môžeme operatívnejšie a rýchlejšie očistiť mestské budovy od nevkusných nápisov,“ uvádza primátor Ivo Nesrovnal.

Bratislava odstraňuje nevzhľadné nápisy či kresby už od minulého leta. Postupne vyčistili grafity z budovy Starej radnice, Michalskej brány, z okolia predstaničného námestia a z Rudnayovho námestia. Pomáhajú si pri tom aj špeciálnym prístrojom.

Viac sa dočítate tu: Bratislava pokračuje v boji s grafitmi. Mesto si pomáha novým špeciálnym prístrojom

Prístroj na čistenie grafitov
1
Galéria
Za noc zničili sprejeri 43 budov v Starom Meste
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM