Rôzne

Za celoročné úsilie v zbere papiera a plastu ocenili víťazné školy

Olománia učí obyvateľov hlavného mesta prostredníctvom detí ako správne nakladať s komunálnym odpadom.

Ilustračný obrázok k článku Za celoročné úsilie v zbere papiera a plastu ocenili víťazné školy
6
Galéria
Zdroj: TASR

Pod heslom „Neseparuj sa – separuj!“ už šiesty rok spoločnosť OLO organizuje výchovno-vzdelávací projekt Olománia, do ktorého je zapojených skoro 22 000 účastníkov zo 112 materských, základných a špeciálnych škôl.

Ako separovať

Hlavným cieľom projektu je naučiť všetkých obyvateľov hlavného mesta, práve prostredníctvom detí, správne nakladať s komunálnym odpadom, osvojiť si pojmy recyklácia, ochrana životného prostredia, separácia odpadu a spoločenská zodpovednosť.

„Veľké finále, ktorého sa dnes zúčastnilo približne 1500 účastníkov, je vyvrcholením celoročnej snahy v súťaži zberu plastu a papiera, ktorú sprevádzajú podujatia ako marcový trojdňový filmový festival, festival umenia či aprílový mesiac exkurzií. Počas neho viac ako 1000 detí navštívilo recyklačné závody na sklo a plast, bratislavskú spaľovňu odpadu či absolvovali smetiarsky kurz pre najmenších,“ uviedla Karin Zvalová zo spoločnosti OLO.

Zber plastu

Vedenie spoločnosti OLO tento rok zastupoval riaditeľ závodu Spaľovňa odpadu Marek Belák, ktorý odovzdal cenu víťazom za celoročné úsilie pri zbere papiera a plastu. Víťaznou školou sa stala Spojená internátna škola Svrčia, ktorá bola aj víťazom v zbere plastu, čo do vyzbieraného množstva. Na druhom mieste sa umiestnila MŠ Štrabáčik a tretie miesto získala MŠ Fairyland.

Medzi ocenenými boli aj Základná škola Ostredková ako TOP zberač papiera, čo do množstva, či ZŠ Lachova a ZŠ Černyševského. Z TOP 30 tabuľky Olománie sa losoval víťaz školy v prírode a rovnakú cenu získali aj TOP zberači plastu, Spojená škola internátna Svrčia.

Za šesť ročníkov projektu (konal sa aj nultý) sa vyzbieralo viac ako 731 ton papiera, 121 ton plastu a uskutočnilo sa 35 podujatí.

Olománia
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM