Tomáš Stupavský Rôzne

Za bratislavské letisko sa hanbiť skutočne nemusíme. Týchto 7 vecí vás o tom presvedčí

Bratislavské letisko patrí medzi moderné európske letiská a právom ho môžeme zaradiť medzi miesta, na ktoré môžeme byť ako Slováci pyšní. Neveríte? Týchto 7 vecí vás presvedčí o tom, že naše letisko ponúka domácim aj zahraničným turistom kvalitné služby v čistom a peknom prostredí.

Ilustračný obrázok k článku Za bratislavské letisko sa hanbiť skutočne nemusíme. Týchto 7 vecí vás o tom presvedčí
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Keďže je Bratislava považovaná za reprezentatívne mesto Slovenska, ktoré má vyzerať moderne a lákať do našej krajiny množstvo turistov, patrilo by sa, aby všetky dôležité „vstupné brány“ metropoly vyzerali naozaj k svetu.

To sa však o všetkých povedať nedá. Reč je o Hlavnej a Autobusovej stanici. Obe miesta akoby ešte zastali v čase a predovšetkým na vlakovej stanici musia predovšetkým zahraniční turisti zažívať kultúrny šok.

Prečítajte si tiež: 10 vecí, ktoré vystrašia turistov po príchode na Hlavnú stanicu

No v Bratislave máme aj miesto, ktoré dôstojne reprezentuje nielen naše mesto, ale aj krajinu.

Letisko Milana Rastislava Štefánika skutočne patrí medzi moderné európske letiská. V rokoch 2010 až 2012 prešlo rozsiahlou rekonštrukciou. Vybudoval sa úplne nový terminál, do ktorého je zakomponovaná vstupná hala, príletová a odletová časť.

Vynovenie prinieslo bratislavskému letisku „novú tvár“. Prečítajte si 7 vecí, ktoré môžeme zaradiť medzi jeho kladné domény.

1. Moderný vzhľad

Predovšetkým budova a objekty nového terminálu sa nesú v originálnom leteckom štýle a tak sa bratislavské letisko odlišuje od iných európskych. Dizajn a architektúra boli zvolené správne a presklené steny zapadajú do celkového konceptu moderného letiska. Čo sa týka interiéru terminálu A, tak tomu sa nedá nič vytknúť. Je pekný a priestranný. Navyše vstupnú halu skrášľuje aj replika lietadla Milana Rastislava Štefánika.

2. Čistota

Verejné priestory v Bratislave sú väčšinou neudržiavané a špinavé. To však nie je prípad bratislavského letiska. Všetky haly, chodby, toalety sú čisté. Je pravdou, že sa tu denne nepremelie toľko ľudí ako napríklad na Hlavnej stanici, ale to nič nemení na fakte, že letisko pôsobí ozaj kultivovane.

3. Na letisku sa nestratíte

Je jasné, že naše letisko sa nemôže porovnávať s tými najväčšími v Európe ako je Londýn, Frankfurt, Moskva, kde lieta omnoho viac ľudí aj strojov a je aj oveľa menšie, ale aj tak musíme povedať, že bratislavské letisko je skutočne prehľadné. Všetko je dôkladne a presne označené. Či už hľadáte východy, toalety alebo check-in. No predovšetkým viditeľné a prehľadné sú tabule s príletmi a odletmi. Tie sú na letisku viditeľne umiestnené, čiže už musíte byť „veľký cestovateľ“, keď sa vám podarí zmeškať svoj let alebo nevedieť nájsť bezpečnostnú kontrolu.

4. Hladom neumriete

Každé letisko disponuje širokou ponukou produktov, ktoré si môžete po bezpečnostne kontrole nakúpiť v tzv. Duty Free obchodoch. No ak sa chcete občerstviť ešte predtým ako prejdete do schengenskej časti odletového terminálu alebo naopak čakáte na svojich známych, ktorí majú do Bratislavy pricestovať, máte možnosť občerstviť sa ešte vo vstupnej hale. Nachádza sa tu reštaurácia, ale aj stánok s názvom Aiport Snack, kde nájdete čerstvé produkty.

5. Veľké parkovisko

Parkovisko sa nachádza pred odletovým Terminálom A a má kapacitu 970 parkovacích miest. Čiže, ak ste sa rozhodli pricestovať na letisko autom, máte ho kam zaparkovať. Letiskové parkovisko je rozdelené na dve časti. Parkovisko P1 je vlastne cesta, ktorá sa nachádza najbližšie ku vchodom a disponuje odstavnými plochami určenými pre autá a autobusy. Slúži predovšetkým pre tých, ktorí sa nechajú autom priviesť alebo odviesť. Parkovanie je tu na 15 minút zadarmo, potom sa za každú hodinu platia štyri eurá. Druhé parkovisko P2 je hlavne určené pre ľudí, ktorí si nechajú svoje vozidlá na letisku niekoľko dní.

6. Informácie o hlavnom meste

Ak pricestuje do Bratislavy turista, ktorý si nenaštudoval informácie o našom meste dopredu, nemusí zúfať. Priamo vo vstupnej hale sa nachádza stánok Bratislava Tourist Board, kde sa noví návštevníci dozvedia všetky dôležité rady a poznatky o našom meste. Turisti tu majú k dispozícií rôzne mapy, prospekty a letáky, ktoré im určite pomôžu sa lepšie v Bratislave zorientovať.

7. Z letiska autobusom

Jedinci, ktorí sa pri ceste na alebo z letiska rozhodnú nevyužiť osobnú dopravu či taxík, môžu použiť mestskú hromadnú dopravu. Autobusy číslo 61 a 96 chodia v pravidelných intervaloch na Hlavnú stanicu resp. do Petržalky. Zástavka MHD je viditeľne označená a vyzerá slušne. Navyše turisti na nej nájdu potrebné informácie na cestovanie v našom hlavnom meste, ako aj podrobný popis všetkých liniek MHD. Na bratislavskom letisku stoja aj diaľkové linky a dokonca aj autobus, ktorý vás dovezie na Schwechat. Čiže ak v Bratislave iba prestupujete, do Viedne sa zaručene dostanete aj autobusom.

Prečítajte si tiež: Ako sú na tom Mlynské Nivy? 5 kladov a záporov autobusovej stanice

Bratislavské letisko
23
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM