Michaela Katonová Rôzne Rôzne

Z Vodnej veže by mohlo byť múzeum aj zóna relaxu

Vodná veža je jednou z najstarších a najhodnotnejších stavebných pamiatok na území Bratislavy. Napriek tomu mnohí ani netušia, že sa nachádza na Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu. Bude niekedy opäť súčasťou života v hlavnom meste?

Ilustračný obrázok k článku Z Vodnej veže by mohlo byť múzeum aj zóna relaxu
Zdroj: Dnes24.sk

Kedysi unikátna súčasť stredovekého Prešporka dnes prežíva vďaka obetavej práci dobrovoľníkov. Nové komplexné riešenie, ktoré by vytvorilo z Vodnej veže jedinečnú atrakciu pod hradom je odpoveďou na to, akým spôsobom by pamiatka mohla ožiť.

Odvážny projekt

Idea Dušana Fischera, Jána Jacka a Mira Beňadika predstavuje Vodnú vežu ako moderné múzeum s oddychovou zónou. „Len takto môže odovzdávať svoje kultúrne hodnoty,“ upozorňujú autori.

Projekt má zároveň za cieľ vytvoriť nové jadro Vydrice s námestím. Práve pod jeho úrovňou budú najcennejšie, chránené časti historických konštrukcií s muzeálnou expozíciou Mesto a jeho rieka Dunaj.

„Kryté priestory interiérov sa môžu stať živým kultúrnym centrom prostredníctvom viacúčelovej sály, spoločenských a expozičných priestorov, prezentujúc zároveň aj Vodnú vežu na pôvodnom mieste, ktoré sa medzičasom stalo úplným centrom Bratislavy,“ opisujú architekti odvážny projekt.

Prípadná realizácia však bude o to náročnejšia, že ide o archeologicky bohaté územie. Výstavbe preto predchádzajú náležité administratívne procesy.

Prečítajte si tiež: Svitá nádej pre Kamzík. Dočká sa televízna veža osvetlenia?

Účinná prekážka

Prvý archeologický výskum na Vydrickej ulici prebehol v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Na základe výsledkov výskumu dospeli bádatelia k názoru, že stredoveká Vodná veža bola vybudovaná ako obytná s tromi alebo štyrmi podlažiami.

V roku 1971 začal výskumné práce v lokalite významný archeológ Alfréd Piffl. Jeho rozsiahle výsledky potvrdili význam veže pre fortifikačný systém (slúžiaci ako opevnenie, pozn.red.) stredovekého Prešporka.

Zvyšky hradieb naznačili, že celý objekt tvoril účinnú prekážku pre dobyvateľov na úzkom priestore ohraničenom tokom Dunaja a hradným vrchom. Toto územie bolo zo strategického hľadiska mimoriadne dôležité, lebo tvorilo nielen nárazníkový štít proti útočníkom.

Prečítajte si tiež: Najväčšia fontána v Bratislave chátra. Bude z nej niekedy opäť striekať voda?

Zdroj foto: Erika Hrivíková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM