Nina Táborská Samospráva

Z mesta malo zmiznúť 428 reklamných trojnožiek, doteraz sa tak nestalo

Hlavné mesto zrušilo povolenie na užívanie reklamných či informačných zariadení na cestách I. a II. triedy, známych ako trojnožky. Z bratislavských ulíc ich tak malo byť odstránených celkovo 428, ale doteraz sa tak nestalo.

Ilustračný obrázok k článku Z mesta malo zmiznúť 428 reklamných trojnožiek, doteraz sa tak nestalo
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Bratislavská samospráva preto začala správne konanie voči majiteľovi trojnožiek spoločnosti Pre Sent o odstránenie nelegálne umiestnených prenosných reklamných zariadení.

Zrušiť povolenie na užívanie reklamných trojnožiek sa mesto rozhodlo po tom, ako ich kontrolou zistilo viaceré porušenia.

Reklamné zariadenia podľa samosprávy neboli umiestnené tak, aby vyhovovali požiadavkám bezpečnosti i plynulosti cestnej premávky. Taktiež boli umiestnené na križovatke a v rozhľadovom poli vodiča.

„Platnosť povolení umiestňovať vo verejných priestoroch mesta mobilné reklamné a informačné zariadenia uplynula spoločnosti Pre Sent 4. júna,“ informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová. Reklamné pútače neboli odstránené a spoločnosť má naďalej ponúkať platený prenájom reklamných plôch.

Prečítajte si tiež: Reklamné trojnožky mali miznúť, namiesto toho pribúdajú. Tešili sa Bratislavčania predčasne?

„Dokonca inštaluje nové reklamné zariadenia v mestských priestoroch. Tieto zariadenia sú však od 5. júna umiestňované na pozemkoch mesta nelegálne,“ priblížila Skokanová.

Reklamné trojnožky sú napriek zákazu stále na svojich pôvodných miestach

Hlavné mesto poslalo spoločnosti Pre Sent výzvu na bezodkladné odstránenie nelegálnych nosičov so sedemdňovou lehotou na jej naplnenie. Ale reklamné trojnožky sú stále na svojich pôvodných miestach. Magistrát preto zaslal spoločnosti upovedomenie o začatí správneho konania vo veci odstránenia nepovolených reklamných i informačných nosičov a stanovil sedemdňový termín na vyjadrenie.

„Následne bude vydané rozhodnutie o odstránení týchto zariadení s upozornením, že v prípade neodstránenia do 15 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia, budú zariadenia z ulíc odstránené na náklady spoločnosti Pre Sent,“ spresnila Skokanová. Mesto zároveň začalo správne konanie aj vo veci uloženia pokuty, čo za nelegálne umiestnené nosiče môže znamenať sumu až do 33.190 eur.

Prečítajte si tiež: Staré Mesto ide bojovať proti reklame. Nový starosta ruší počin predchádzajúceho vedenia

Spoločnosť Pre Sent tvrdí, že sa už 15 rokov zaoberá propagáciou kultúrnych, spoločenských a športových podujatí v Bratislave a vždy mala všetky povolenia od príslušných orgánov v poriadku. „Vždy sme si svoje záväzky voči mestu včas a riadne plnili. Vždy sme sa snažili o spoluprácu s mestom,“ informoval konateľ spoločnosti Pre Sent Peter Šrůtek.

Kto z koho?

V júni im podľa jeho slov bolo doručené negatívne rozhodnutie zo strany mesta ako odpoveď na ich žiadosť o zaujatie verejného priestranstva. „Podotýkam, že sme podali žiadosť na rovnaké miesta, na ktoré sme dostali právoplatné rozhodnutie od mesta v roku 2014,“ spresnil Šrůtek. Terajšie rozhodnutie zo strany mesta považuje ale za absolútne účelové, nepodložené žiadnymi reálnymi dôvodmi a bez opory v platných právnych predpisoch SR.

„Máme právne analýzy i súdno-znalecký posudok, že naše plochy boli a sú umiestnené v súlade so zákonmi a predpismi platnými v SR,“ uviedol Šrůtek. Dnes tento fakt má podľa neho nepriamo potvrdzovať aj občianske združenie Zelená hliadka, ktoré bojuje proti vizuálnemu smogu v meste.

Ale združenie má opačný názor, pretože podľa jeho analýzy sú niektoré trojnožky umiestnené v rozpore s bezpečnosťou a plynulosťou dopravnej premávky, iné bránia vodičom i chodcom v rozhľadovom poli či vo výhľade na priechod pre chodcov a ďalšie trojnožky odpútavajú pozornosť vodičov.

Šrůtek však bratislavskému primátorovi Ivovi Nesrovnalovi pripomína, že aj on v minulosti využil reklamné plochy spoločnosti Pre Sent na svoju kampaň ako kandidát na krajského i mestského poslanca.

Podľa Skokanovej poslanecké kampane primátora prebiehali na legálne umiestnených reklamných zariadeniach.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM