Rôzne

Z lúk Devínskej Kobyly začnú onedlho odstraňovať náletové dreviny

Projekt záchrany vzácnych stepných biotopov Devínskej Kobyly sa dostáva do realizačnej fázy. Už v najbližších dňoch vstúpia na juhozápadné svahy masívu lesní robotníci. Z celkových 103 hektárov prírodnej rezervácie vyčistia počas zimy územie s rozlohou 58 hektárov.

Ilustračný obrázok k článku Z lúk Devínskej Kobyly začnú onedlho odstraňovať náletové dreviny
Zdroj: TASR

Riaditeľ Daphne – Inštitútu aplikovanej ekológie Ján Šeffer informoval, že sa čaká už len na spracovanie logistického plánu ťažby drevnej hmoty.

Pripravuje ho firma, ktorá uspela vo výberovom konaní. Kontrakt s ňou je podpísaný i schválený ministerstvom životného prostredia, priblížil Šeffer s tým, že práce by sa mohli začať na budúci týždeň.

Dreviny sa budú odstraňovať celú zimu

Náletové dreviny sa budú z vyznačeného územia odstraňovať celú zimu. Podľa projektovej manažérky inštitútu Moniky Chrenkovej práce potrvajú zrejme až do konca februára. Pôjde pritom o prvú etapu. Robotníci sa na svahy vrátia na jeseň 2016, aby v rámci druhej fázy projektu potlačili zmladzovanie odstránených drevín.

Najrozsiahlejší projekt obnovy stepných biotopov na Slovensku zachraňuje prírodné bohatstvo Devínskej Kobyly, ktoré ohrozili šíriace sa cudzokrajné a dominantné dreviny a chýbajúce hospodárenie. Chrenková pripustila, že práce sa dotknú návštevníkov lokality.

„Počas čistenia územia v tesnej blízkosti turistických chodníkov bude pohyb po nich čiastočne obmedzený,“ vysvetlila s tým, že sa budú snažiť tieto vplyvy minimalizovať. Pri odstraňovaní najväčších stromov – borovíc čiernych bude musieť podľa ekologičky napríklad realizátor prác postupovať tak, aby tieto nepadali na chodník, ale mimo neho.

Spôsob, akým sa bude odvážať drevná hmota z najexponova­nejších svahov, ešte v inštitúte nemajú ujasnený. Podľa Chrenkovej ho určí logistický plán. Odstránené stromy a kríky budú vo finále spracované na drevnú štiepku.

Vo výsledku by mali svahy Devínskej Kobyly vyzerať opäť ako v 60. rokoch minulého storočia, kedy skončilo ich intenzívne spásanie. Odvtedy sa tu v dôsledku zarastania stratili takmer dve tretiny lúk a z lokality vymizli mnohé chránené druhy rastlín a živočíchov.

Prečítajte si aj: OBRAZOM: Devínska Kobyla má nový náučný areál, takto vyzerá

Prirodzená mozaika zostane zachovaná

„Nepôjde o to, že sa odstránia stromy paušálne z celého územia. Vybrali sme lúky, ktoré sú najhodnotnejšie a mali by sa zachovať,“ ozrejmila Chrenková s tým, že na Devínskej Kobyle sa naďalej zachová prirodzená mozaika striedajúcich sa lúk a lesných porastov.

Z niekdajších stepí, ktoré sú dnes prevažne zarastené, budú odstránené prioritne nepôvodné druhy ako agát biely, jaseň mannový, borovica čierna a predovšetkým kroviny ako hloh a trnka.

Na území sa ponechajú pôvodné neagresívne druhy – dub plstnatý, čerešňa mahalebková a drieň obyčajný. Nebude sa pritom zasahovať do zapojených lesných porastov.

Projekt Ochrana druhov a biotopov v Národnej prírodnej rezervácii Devínska Kobyla vypracovali mimovládne organizácie Daphne – Inštitút aplikovanej ekológie a Bratislavské regionálne ochranárske združenie spolu so Štátnou ochranou prírody SR. Financovaný je zo zdrojov Európskej únie, ministerstva životného prostredia a Nemeckou spolkovou nadáciou pre životné prostredie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM