KAW Rôzne

Z loďky je svet najkrajší. Vybrali sme pre vás nenáročné splavy v okolí Bratislavy

Nedotknuté zákutia Malého Dunaja či Moravy z brehu v plnej kráse nikdy neuvidíte. Nechajte sa pozvať "na vodu".

Ilustračný obrázok k článku Z loďky je svet najkrajší. Vybrali sme pre vás nenáročné splavy v okolí Bratislavy
Zdroj: TASR

Sedieť v kanoe, pomaly pádlovať a nechať sa unášať prúdom, patrí k najkrajším letným zážitkom. Z paluby loďky uvidíte celkom iný svet – svet, ktorý plynie pomaly a má svoje vlastné pravidlá.

Pri putovaní vás svojimi veľkými krídlami pozdravia volavky, sprevádzať vás budú pestrofarebné vážky a keď budete mať šťastie, stretnete aj vydru a bobra.

Ak máte pred vodou rešpekt a bezpečne sa cítite len na súši, zbavte sa obáv. V opačnom prípade prídete o kopu nádherných zážitkov. Pre rozhodnutých, no menej skúsených máme pár tipov a rád.

Pomaly ďalej zájdeš

Určite si na začiatok nevyberajte odvážne trasy s rýchlo tečúcou vodou. Na začiatočníka tam číhajú rôzne prekvapenia, na ktoré bude pripravený až keď získa skúsenosti na pokojnej rieke. Nemusíte cestovať ďaleko. V blízkosti Bratislavy na to máte ideálnu príležitosť.

Malý Dunaj je na prvé dotyky so splavovaním ako stvorený. Môžete si vybrať z viacerých trás rôznej dĺžky.

Starí vodáci chodia aj na týždňové splavy a stany si nosia zo sebou v loďke. Na začiatok však postačia jednodňové výlety a podľa toho, ako vás ich atmosféra očarí, môžete pridávať ďalšie dni.

Nenáročné trasy pre začiatočníkov

Bratislava Vrakuňa – Tomášov

Výlet trvá približne šesť hodín. Splav je obľúbený, pretože sa naň môžete odviezť aj mestským autobusom. K Malému Dunaju je to kúsok od zástavky Hradská.

Po troch hodinách plavby sa dostanete k trampskej osade nazvanej Totemy. Môžete si tu oddýchnuť a cítiť sa na chvíľu ako indiáni.

Tridsať minút od Totemov prichádza na rad menej obľúbená činnosť vodákov – prenášanie kanoe pri vodnej elektrárni Nová Dedinka. Zvládne to však každý. Ak máte plavby na začiatok dosť, výlet môžete ukončiť pod mostom v Tomášove.

Nová Dedinka – Jelka

Patrí k jednej z najobľúbenejších trás na Malom Dunaji. Trvá približne sedem hodín. Poteší vás najmä tým, že nemusíte prenášať loďky.

Ak by ste si chceli urobiť prestávku na občerstvenie, prikotviť môžete v štyroch bufetoch v tesnej blízko rieky.

Príjemne unavení svoju plavbu ukončíte v romantickom zákutí mlyna v Jelke. Ponúkajú tam vynikajúce pečené ryby a nefalšované halászlé. Odporúčame rozložiť si stan blízko rieky a stráviť večer opekaním a počúvaním kŕkajúcich žiab.

Postarajú sa o vás

Ak sme vás nalákali a teraz rýchlo premýšľate, kde zohnať loďku a ako sa dopraviť k vode, nemajte obavy. V okolí Bratislavy je viac spoločností, ktoré za vás celý splav zorganizujú. Postarajú sa, aby vás autá počkali v cieli plavby, dovezú loďky, požičajú vám záchranné vesty aj plastové sudy na osobné veci.

V prípade, že sa neviete rozhodnúť, poradia vám, ktorú trasu si vybrať, vysvetlia náročnosť terénu.

Pre príjemné strávenie splavu potrebujete:

  • Náhradnú športovú obuv a oblečenie
  • Plavky, uterák a pršiplášť
  • Ochranné prostriedky proti slnečnému žiareniu: krémy, slnečné okuliare, šiltovka
  • Dostatočné množstvo tekutiny
  • Desiatu alebo ľahký obed na cestu

Myslíte si, že splavovanie je drahá zábava? Ste na omyle. Ak sa rozhodnete zdolať rieku napríklad so štyrmi kamarátmi, jednodňový splav vás nebude stáť viac ako pätnásť eur na osobu.

Zostáva už iba spustiť loďky na hladinu a pozdraviť sa po vodácky „Ahoooj!“

Čítajte aj: Objavte s nami nádherné miesta len kúsok za hranicami

Splav
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM