ts Rôzne

Z bývalej opachy pred Redutou je symbol, ktorý spojil Slovensko s Európskou úniou

Reduta v centre hlavného mesta je pripravená na predsedníctvo v Rade EÚ. Pred pavilónmi už hliadkujú ochrankári aj policajti.

Ilustračný obrázok k článku Z bývalej opachy pred Redutou je symbol, ktorý spojil Slovensko s Európskou úniou
Zdroj: Dnes24.sk

Opacha nalepená na neoslohovú Redutu v historickom centre mesta ukázala svoju finálnu podobu. Po tom, ako Bratislavčanov zaskočil škaredý sadrokartón pred budovou, ktorý bol následne „umelecky“ vyfarbený modrou farbou, v dnešných dňoch vyzerá o čosi reprezentatív­nejšie.

Jedna z najdôležitejších kultúrno-spoločenských stavieb hlavného mesta sa dočasne zmanila na konferenčné centrum. Reduta bude počas nášho predsedníctva v Rade EÚ hostiť tisícky zahraničných delegátov na neformálnych ministerských zasadnutiach a stovky novinárov.

Reduta nie je konferenčným priestorom, preto bolo potrebné ju dočasne pre tieto účely upraviť.

Na kontrolu delegátov, novinárov a obslužného personálu sú v exteriérových pavilónoch umiestnené bezpečnostné rámy a skenery batožín. Pred Redutou už postávajú ochrankári aj polícia.

Na protiľahlom chodníku oproti Redute, v parku pred budovou aj na električkovom koľajisku, sú osadené zábrany, pohyb chodcov po chodníku obmedzený nie je.

Modrotlač a tvar pavilónov

Externé pavilóny sú zdobené starou farbiarskou technikou modrotlače, využívanej pri výrobe krojov a odevov, rozšírenej po celom Slovensku.

Motív na exteriérových aj interiérových bezpečnostných prvkoch je spojením Európy a Slovenska – modrá farba typická pre Európsku úniu a ornament z ľudovej tvorby charakteristický pre Slovensko. Tvar pavilónov vychádza z archetypu klasického slovenského domu so šikmou strechou.

Autormi architektonického návrhu exteriérových aj interiérových prvkov sú Iľja Skoček mladší a Martin Skoček. Všetky sú dočasné a zrealizované tak, aby budovu nijako nepoškodili. Po skončení predsedníckych podujatí dostane Reduta svoju pôvodnú podobu.

Čítajte aj: Polícia už vie, ako bude postupovať počas predsedníctva Slovenska v rade EÚ. Bratislavčanov čaká viacero obmedzení

Reduta je pripravená na SK PRES
23
Galéria
Zdroj: SK PRES Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM