Samospráva

Z Bratislavy zmizne ďalších 100 nelegálnych reklamných stavieb

Podľa passportu reklamných stavieb je na území hlavného mesta približne 10 000 reklamných stavieb.

Ilustračný obrázok k článku Z Bratislavy zmizne ďalších 100 nelegálnych reklamných stavieb
3
Galéria

Hlavné mesto sa s Asociáciou vonkajšej reklamy (AVR) dohodlo na odstránení stovky nelegálnych reklamných stavieb, ktoré v najbližších mesiacoch zmiznú z ulíc Bratislavy. Ide o výsledok utorkového rokovania primátora Bratislavy Iva Nesrovnala a prezidenta AVR Ivana Pellera.

Nelegálne reklamy

„Plním svoj sľub Bratislavčanom a hľadám spôsoby ako postupne vyčistiť mesto od nelegálnej reklamy. Vďaka spolupráci s AVR sa nám postupne darí odstraňovať nelegálne reklamné stavby aj zo súkromných pozemkov, na ktoré mesto nemá dosah,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Na dnešnom stretnutí informoval prezident AVR primátora o činnosti asociácie v oblasti ohlasovania nelegálnych reklamných stavieb, o počtoch odstránených nelegálnych reklamných stavieb, o priebehu spolupráce so stavebnými úradmi, ako aj o plánovanej demontáži nelegálnych reklamných stavieb na území mesta Bratislavy. Rokovalo sa aj o kompetenciách a možnostiach mesta a AVR pri vytváraní pravidiel umiestňovania reklamných stavieb v Bratislave.

„Pravidelne komunikujeme s mestom a mestskými časťami. Výsledkom je, že odstránime 100 nelegálnych reklamných stavieb z Bratislavy,“ povedal prezident Asociácie vonkajšej reklamy Ivan Peller.

Reklamy v meste

Podľa passportu reklamných stavieb je na území hlavného mesta približne 10 000 reklamných stavieb. Z toho na pozemkoch hlavného mesta alebo na pozemkoch zverených mestským častiam je 4 000 reklamných stavieb a zvyšných 6 000 stojí na pozemkoch vo vlastníctve iných subjektov, na ktoré nemá hlavné mesto dosah.

Na stavebné úrady hlavné mesto zaslalo celkovo 482 žiadostí na odstránenie nelegálnych reklamných stavieb. K dnešnému dňu mesto získalo 166 povolení a postupne tieto zariadenia odstraňuje. K tomu treba pripočítať aj odstránenie 433 kusov reklamných zariadení zvaných ako trojnožky.

Asociácia vonkajšej reklamy do dnešného dňa odstránila 41 nelegálnych reklamných stavieb, požiadala stavebné úrady o odstránenie 284 reklamných stavieb a zatiaľ dostala povolenie na 116 reklamných stavieb a na zvyšok v počte 168 ks reklamných stavieb čaká na vyjadrenie od stavebných úradov. AVR odstraňuje aj 34 reklamných stavieb z parkov a zelene, ktoré v marci spoločne vytypovali s primátorom Bratislavy.

Výzva starostom

Podľa platných zákonov môže hlavné mesto odstraňovať nelegálne reklamné stavby len z pozemkov vo vlastníctve a priamej správe. AVR má kompetencie odstraňovať nelegálne reklamné stavby aj zo súkromných pozemkov, voči ktorým samospráva nemá právomoci. Primátor Bratislavy neustále vyzýva starostov mestských častí, aby podobne ako mesto prispeli k znižovaniu počtu nelegálnej reklamy.

Hlavné mesto nemôže samo efektívne regulovať reklamu na svojom území a určovať, kde reklamu mať chce alebo nechce. Magistrát nie je stavebným úradom a preto pri každej reklamnej stavbe, ktorú chce mesto odstrániť, musí požiadať o povolenie stavebné úrady v jednotlivých mestských častiach. Riešením je zmena legislatívy. Primátor sa písomne obráti na ministra dopravy Árpáda Érseka, aby do pripravovanej novely stavebného zákona zakomponovali ustanovenie, podľa ktorého by mestá a obce mohli regulovať vonkajšiu reklamu na svojom území.

Bratislava24.sk informovala Zuzana Onufer, hovorkyňa bratislavského magistrátu.

Ilustračný obrázok

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM