Rôzne

Vzkriesené Námestie slobody oživí detské ihrisko, nové pavilóny aj miesto na zhromaždenia

Roky zanedbávané Námestie slobody sa vďaka obnove môže premeniť na jeden z najlepších verejných priestorov na Slovensku. Architekti nakreslili jeho vynovenú podobu.

Ilustračný obrázok k článku Vzkriesené Námestie slobody oživí detské ihrisko, nové pavilóny aj miesto na zhromaždenia
11
Galéria
Zdroj: architektonické štúdio 2021

Aj keď sa hlavné mesto už v priebehu minulého roka snažilo dlhodobo zanedbávané Námestie slobody oživiť, zmeny zostali zatiaľ bez väčšieho efektu. Napriek rekonštrukciám a zaujímavým podujatiam, ktoré tam magistrát organizoval, zatiaľ námestie nepriťahuje príliš veľkú pozornosť Bratislavčanov. Mala by to zmeniť nová architektonická štúdia, ktorej výsledky sa budú realizovať pravdepodobne už v lete.

Kaviarne a ihriská

Obnova námestia, ako ju navrhli architektonické ateliéry 2021 a LABAK, nezmení verejný priestor od základov. Štúdia, ktorá zvíťazila v súťaži o najlepší návrh revitalizácie Námestia slobody, sa snažila doplniť najmä plochy, ktoré na námestí chýbali a podčiarknuť novodobú funkciu námestia.

Námestie by sa podľa architektov malo v prvom rade „zobytniť“, čiže priblížiť ľuďom a ich potrebám. „Zobytnenie námestia je samozrejmý základ. Okrem jedinečnosti z hľadiska fyzických rozmerov a väzieb sa očakáva aj nejaká ideová nadstavba. Určitá romantická vrstva, odkaz na históriu na nejaké hodnoty,“ opisujú štúdiu architekti z kancelárie LABAK na sociálnej sieti.

Vstúpte do fontány

V rámci obnovy námestia obnovia architekti kompozíciu sústredných kruhov o ďalší kruh, ktorý bude zložený zo vzrastlých stromov v okolí fontány. Pred úradom vlády by mal byť ponechaný priestor pre verejné zhromaždenia, ktorého atmosféru umocní umelecké dielo – symbol slobody. Plochu námestia by mali zatraktívniť aj objekty (tzv. folies), ktoré poskytujú zázemie pre rôzne aktivity.

Funkčné využitie námestia sa nezmení, malo by naďalej priťahovať ľudí, ktorí sa vybrali na prechádzku s deťmi či vyvenčiť psa. Popri tom, ako sa deti budú hrať na novom ihrisku, rodičia si budú môcť posedieť v reštaurácii či kaviarničke.

Z návrhu obnovy sa potešia aj študenti Fakulty architektúry STU, ktorým v blízkosti školy pribudne študentský bar, čajovňa a priestor pre presunutie niektorých činností fakulty do exteriéru. Zmena čaká aj fontánu Družba, ktorá by mala prejsť bezbariérovou úpravou a „pustiť“ ľudí priamo k vode.

Ako píše Bratislava YIMBY, prvé zmeny na Námestí slobody by mali byť viditeľné už v priebehu leta. Projekt finančne zastrešujú Bratislava – hlavné mesto SR v spolupráci s občianskym združením Dobré miesto, ktoré zriadil developer HB Reavis.

Námestie slobody, architekt. štúdia obnovy
11
Galéria
Zdroj: architektonické štúdio 2021
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM