Alexandra Húsková Rôzne

Výzvu za mier podpísalo za prvé dva dni 2000 ľudí

Osobnosti zo Slovenska, Česka a Srbska vo výzve požadujú zavedenie výchovy ku kultúre mieru a nenásilia. K signatárom mierovej iniciatívy patri traja prezidenti Slovenskej Republiky, ale aj umelci ako Peter Lipa, Pavol Hammel, Božidara Turzonovová, či Adriana Kučerová.

Ilustračný obrázok k článku Výzvu za mier podpísalo za prvé dva dni 2000 ľudí
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Medzinárodnú mierovú iniciatívu „Zjednotení za mier“ podpísalo za prvé dva dni takmer 2000 ľudí. Ide o dokument, v ktorom osobnosti zo Slovenska, Českej republiky a Srbska požadujú od politických predstaviteľov zaviesť výchovu ku kultúre mieru. Informoval o tom koordinátor iniciatívy Eduard Chmelár.

„Široký a spontánny záujem rôznorodých ľudí o túto mierovú iniciatívu ukazuje, aká obrovská je priepasť medzi občanmi a politickým vedením štátov, že túžba po mieri medzi národmi je prirodzený sen, ktorý má schopnosť naozaj spájať a zjednocovať,“ uviedol.

K signatárom výzvy sa pridal už aj rektor Univerzity Komenského v Bratislave Karol Mičieta, filmár a cestovateľ Pavol Barabáš, česká spisovateľka, disidentka a signatárka Charty 77 Eva Kantůrková, bývalý predseda olympijského výboru Ján Mráz a mnohí ďalší.

Dokument predstavili signatári v stredu (6.5.). Predstaviteľov strán, vlád a medzinárodných organizácií vyzvali na hľadanie a presadzovanie novej bezpečnostnej architektúry, ktorá bude zodpovedať potrebám súčasnosti a bude garantovať rovnakú bezpečnosť pre všetky štáty.

Medzi signatármi výzvy sú napríklad bývalí prezidenti Slovenskej republiky Michal Kováč, Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič, bývalý predseda Valného zhromaždenia OSN Jan Kavan či umelci ako Peter Lipa, Pavol Hammel, Božidara Turzonovová, Mária Kráľovičová, Juraj Jakubisko či Adriana Kučerová.

„Signatári sa v texte obrátili aj na štátne orgány, aby zaviedli do učebných osnov výchovu ku kultúre mieru a nenásilia a vyzvali predstaviteľov cirkví, mimovládnych organizácií a mienkotvorné osobnosti, aby aktívne podporovali mierové riešenia,“ priblížil Chmelár.

Výzvu môžu záujemcovia podpísať na webovej stránke www.zjednotenizamier.sk.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM