Nina Táborská Kultúra

Vyvrcholenie plesovej sezóny patrilo aj tento rok Bratislavskému Bálu

Výročný XV.ročník Bratislavského Bálu oživil tradície späté s Bratislavou a ukončil plesovú sezónu v hlavnom meste. Nechýbalo ani odovdzávanie ocenenia Bratislavská čučoriedka.

Ilustračný obrázok k článku Vyvrcholenie plesovej sezóny patrilo aj tento rok Bratislavskému Bálu
Zdroj: TASR

Vyvrcholenie plesovej sezóny patrilo aj tento rok Bratislavskému Bálu, druhému najprestížnejšiemu mestskému plesu, ktorý je prístupný aj širokej verejnosti. V sobotu hostia zaplnili priestory bratislavskej Reduty do posledného miesta. Okrem tuzemských hostí zavítali aj hostia z Maďarska a Českej republiky.

„Bratislavský Bál je podujatie, ktoré už tradične v Bratislave uzatvára plesovú sezónu. Uplynulý víkend sme otvorili už jeho 15. ročník a je mi cťou, že som mohol byť pri tom. Tradícia bálov a plesov v Bratislave je totiž nespochybniteľná a Bratislavský Bál na túto tradíciu úspešne nadväzuje,“ povedal primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Spojenie histórie so súčasnosťou

Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, organizátor a dramaturg bálu, zaviedol viacero prvkov, ktorými sa bál odlišuje od komerčných plesov. Bál je originálny osobitou kombináciou historických tradícií s noblesou súčasnej doby.

  • „Bratislavský Bál sa postupne vyvinul na podujatie, o ktoré je čoraz väčší záujem. Snažíme sa každý rok starostlivo premyslieť program a vytvoriť popri slávnostnej atmosfére a tradíciách priestor pre zábavu a priateľské stretnutia"* uviedol Vladimír Grežo, riaditeľ Bratislavského Bá­lu.

V bálovom programe nechýbal Tanec novicov a noviciek, ktorým boli mladé páry uvedené do spoločnosti. Bratislava24.sk o tom informovala hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Bratislavská čučoriedka

Už 13. rok je súčasťou Bratislavského Bálu obľúbené ocenenie Cena Júliusa Satinského – Bratislavská čučoriedka. Cena pomenovaná na počesť herca, komika, spisovateľa, dramatika a bratislavského patriota Júliusovi Satinskom, vyzdvihuje dve osobnosti, ktoré sa významným a užitočným spôsobom pričinili o lepší obraz Bratislavy.

Laureáti boli do poslednej chvíle zahalení tajomstvom.

V kategórii Osobnosť získal ocenenie Marián Labuda, slovenská legenda divadelnej a filmovej scény. Za vytvorenie bratislavského Dobrého trhu a koncept oživenia ulíc a dvorov starej Bratislavy získali ocenenie aktivistky Barbara Zavarská a Illah van Oijen.

Súčasťou prestížneho podujatia je už tradične aj Čestná rada Bratislavského Bálu zložená z popredných osobností spoločenského, kultúrneho či politického života. Tento rok k jej členom pribudlo aj meno herečky Zdeny Studenkovej.

Originalita bálu tkvie aj v zachovávaní tajomstiev do úderu polnoci. Okrem Polnočných novín s čerstvými fotografiami hostí, ďalším utajovaným prvkom bálu je polnočné prekvapenie – špeciálne hudobné alebo tanečné predstavenie.

Čerešničkou programu bola majstrovská hra organistu Mareka Vrábla a vystúpenie zamilovanej dvojice Rómea a Júlie v podaní hercov z Divadla Nová scéna, Petra Makranského a Romany Dang Vanovej. Okrem veľkej muzikálovej polnoci hostí počas večera potešili aj Janek Ledecký, skupina Hex, 40-členný maďarský symfonický orchester Váci Szimfonikus Zenekar, Big Band Gustava Broma pod vedením Vlada Valoviča, Slovak Tango či Silent Trio.

Záver bálu patril tradične tancu s benátskymi maskami. Tie opäť priniesli do Reduty atmosféru slávneho karnevalu a hosťom zostali ako originálna spomienka na Bratislavský Bál.

Prečítajte si tiež: Štylistka Zuzana Kanisová o plesovej sezóne: Dáma na plese by mala byť v prvom rade elegantná

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM