Alexandra Húsková Rôzne

Výtvarné umenie, klasická hudba a šport na vlnách Dunaja. To všetko ponúka Danube Festival 2015

Výtvarné umenie, hudba a šport dominujú septembrovým podujatiam Danube Festivalu 2015 v hlavnom meste Bratislava. Bienále v Danubiane, Maratón SUP - pádlovanie po Dunaji, či klasická hudba to všetko čaká Bratislavu počas tohto septembra. .

Ilustračný obrázok k článku Výtvarné umenie, klasická hudba a šport na vlnách Dunaja. To všetko ponúka Danube Festival 2015
Zdroj: Dnes24.sk

Festival, ktorého myšlienka vznikla pred dvoma rokmi, zastrešuje Bratislavská organizácia cestovného ruchu – Bratislava Tourist Board (BTB).

„V tomto roku sme zmenili trochu stratégiu Danube Festivalu a sústredili sme tento veľký európsky projekt na kooperáciu troch podujatí, ktoré sa konajú práve v septembri,“ povedal na tlačovej konferencii riaditeľ marketingu BTB František Morong.

Prvým podujatím, ktoré je súčasťou Danube Festivalu, je III. Dunajské bienále. Medzinárodná výstava umelcov z desiatich podunajských krajín, ktorej vernisáž bola 29. augusta, potrvá do 25. októbra tohto roka a vidieť ju môžte v Galérii Danubiana v Čunove.

Prečítajte si aj: Danubiana otvára priestory pre novú výstavu. Viete, čo znamená slovo „spektákel“?

Šport v rámci Danube festivalu predstavuje SUP Marathon 2015, ktorý bude v sobotu 12. septembra na Divokej vode v Čunove už po štvrtý raz.

„Maratón Stand U Paddle surfovania 2015 (SUP Marathon) sa začne v Karloveskej zátoke exhibíciou. Po nej budú nasledovať preteky v netradičnom surfovaní, keď súťažiaci na surfoch stoja a pádlujú,“ konštatoval riaditeľ Areálu Divoká voda Michal Salva s tým, že je pripravená nová 23-kilometrovú trať, ktorá povedie po Dunaji do Jarovského ramena a odtiaľ na Divokú vodu.

Tretím podujatím, ktoré tvorí súčasť tohtoročného Danube Festivalu, je Bratislava Goes Classical, na ktorom sa predstavia viaceré významné osobnosti klasickej hudby.

„Napríklad 23. septembra bude v Moyzesovej sieni v Bratislave komorný koncert, na ktorom vystúpi Berlínska filharmónia, jeden z najslávnejších orchestrov na svete, spolu so svojím prvým hobojistom, svetoznámym Albrechtom Mayerom,“ dodal Morong.

Myšlienka založiť medzinárodné podujatia vo viacerých európskych mestách, ktoré spája rieka Dunaj, od nemeckého Ulmu až po rumunský Izmal, vznikla v Nemecku pred dvoma rokmi.

Okrem spoločnej rieky Dunaj ich spája aj myšlienka prezentovať a poznávať kultúrne fenomény a osobnosti umenia a športu z krajín, ktorými tento európsky veľtok preteká.

Jozef Lupták - violončelista, J.S.Bach
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM