Nina Táborská Kultúra

Výstavy aj klubová činnosť. To všetko vás čaká v novej Galérii pod divadlom

Výstavou objektov sochára Ľuba Mikleho otvorili v centre Bratislavy novú galériu i kultúrny priestor. Keďže sa nachádza v podzemných priestoroch bývalého CO krytu pod Mestským divadlom Pavla Országha Hviezdoslava, volá sa Galéria pod divadlom.

Ilustračný obrázok k článku Výstavy aj klubová činnosť. To všetko vás čaká v novej Galérii pod divadlom
Zdroj: TASR

„Dlho sme uvažovali, ako využiť bývalý prázdny kryt CO v hĺbke vyše desať metrov, ktorý nikto nepotreboval. Po jeho vysušení a úprave sme sa rozhodli pre jeho pravidelné kultúrne sprístupnenie verejnosti touto výstavou. Plánujeme tu aj klubové projekty,“ na utorkovej (22.9.) vernisáži zdôvodnil riaditeľ Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) Vladimír Grežo.

Úvodná výstava s názvom The Mental Underground (TMU) predstavuje rôzne Mikleho objekty vytvorené aj z odpadového materiálu.

Niekoľko štvorcových metrov mnohovrstvových plagátových plôch upevnil na stenu mohutnými skrutkami. Zo zlisovaného kovového odpadu vytvoril hranatý lomený objekt Kiďo.

Vtipný je nástenný objekt Autoportrét zložený z troch otvorených kovových nádob na odpad, kde na ich dne sa návštevník môže vidieť. Inštalácia 9 hriechov pozostáva z drevených škatúľ s autorovým menom naplnených skrutkami a pilinami. Najobjemnejšie dielo je asi desaťmetrové pokrútené vzduchotechnické potrubie long w DEAD-C, ktoré na vernisáži vydávalo zvuk. Expozíciu dopĺňajú drobnejšie objekty a kovová tabuľková pozvánka na výstavu pripevnená na stenu.

Prečítajte si tiež: Desať metrov pod zemou vzniká Galéria pod divadlom

„Mikleho drsné diela vhodne patria do tohto priestoru. Tieto nájdené objekty v recyklovanom procese koncipuje do minimalistických kompozícií často v rozpore s ich pôvodnou funkciou a charakterovými vlastnosťami. Samostatnou líniou je dlhoročný koncept transformácie vlastného diela. V tejto rovine aplikuje invazívno-deštruktívne princípy. V sofistikovanej a viacvrstvovej symbolike tvorby apeluje na diváka v rôznych sektoroch a úrovniach myslenia. Výstava mapuje prierez ostatných troch rokov jeho konceptu Ľudská tma, ktorý nastoľuje osobnú frekvenciu pálčivých otázok a teórii vnímania súčasnosti,“ charakterizoval Mikleho tvorbu kurátor výstavy Ivan Melicherčík.

Galéria je otvorená v utorok až nedeľu od 14. do 19. hodiny. Výstava potrvá do 31. októbra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM