Kultúra

Výstavu o rodinnom koncentračnom tábore v Terezíne budú navštevovať aj školy

Pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu je v Múzeum židovskej kultúry (MŽK) v Bratislave výstava Rodinný tábor. Dokumentuje osudy väzňov z transportov smerujúcich z českého Terezína do poľského Osvienčimu a potrvá do 30. októbra.

Ilustračný obrázok k článku Výstavu o rodinnom koncentračnom tábore v Terezíne budú navštevovať aj školy
Zdroj: TASR

„Snažili sme sa zachytiť osudy väzňov v Terezíne, ich zápas o život, statočnosť matiek detí, snahy o vzburu či vylíčiť osud 15-ročných chlapcov, z ktorých 90 dostalo šancu prežiť. Tiež to, ako sa tábor podieľal na jeho skrášľovaní i zastieracie manévre gestapákov v manipulatívnej propagande,“ povedal na dnešnej vernisáži kurátor výstavy Tomáš Fedorovič z Pamätníka Terezín.

Na paneloch je množstvo textových a obrazových dokumentov. Mapa, fotografie objektov a ľudí, plány objektov, kresby, bankovky sa striedajú s kópiami dobovej tlače, korešpondenciou väzňov, úradnými dokumentmi či úmrtnými listami.

Možno sa tam dočítať, že z terezínskeho geta v septembri 1943 odviezli transporty do Osvienčimu 3792 väzňov, z nich 3700 bolo z Čiech, a tam ich zavraždili v noci z 8. na 9. marca 1944. Bola to najväčšia hromadná poprava československých občanov počas nacistickej okupácie.

Cez 2. svetovú vojnu bol v Osvienčime (nemecky Auschwitz) v poľskom Hornom Sliezsku vybudovaný najväčší komplex nacistických vyhladzovacích táborov. Jeho súčasťou bol tábor Osvienčim II – Brezinka (nemecky Birkenau), ktorý sa stal smutne známym ako najväčší vyhladzovací tábor, v ktorom zavraždili 1,4 milióna ľudí, z nich 1,1 milióna Židov.

Do tohto tábora smerovali transporty z terezínskeho geta. V čase od septembra 1943 do mája 1944 boli terezínski väzni v tzv. rodinnom tábore, ktorý bol pripravovaný pre propagandistické využitie gestapa. Nakoniec sa tak nestalo a aj z neho boli väzni väčšinou zavraždení v plynových komorách.

„Výstava má obrovskú hodnotu aj v tom, že ju budeme sprístupňovať žiakom so škôl,“ povedal riaditeľ MŽK Pavol Mešťan.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM