Adriana Banásová Rôzne

Výstavba športparku Jama má začať v auguste, stáť by mala milión eur

S prácami na športovom parku Jama, ktorý má vzniknúť na mieste bývalého cykloštadióna v bratislavskom Novom Meste, chcú začať v auguste tohto roka. Samospráva už predložila zámer na posudzovanie vplyvov na životné prostredie a areál plánuje sprevádzkovať v júni budúceho roka.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba športparku Jama má začať v auguste, stáť by mala milión eur
Zdroj: TASR

Náklady na jeho vytvorenie odhaduje na jeden milión eur.

Areál cyklistického štadióna medzi Ulicou odbojárov a Kalinčiakovou zbúrali asi pred piatimi rokmi ako súčasť projektu rekonštrukcie zimného štadióna. Nahradiť ho malo športovisko či park, avšak priestor ostal prázdny a zarastal burinou.

Novomestská samospráva tak požiadala mesto, aby jej pozemok zverilo do správy a pred rokom začala hľadať podobu budúceho parku. Architektonická súťaž priniesla 14 návrhov, z ktorých vybrali víťaza – kolektív architektov v zložení Martin Berežný, Katarína Boháčová a Daniel Šubín.

Multifunkčný priestor aj jazierko

Na ploche 17.655 štvorcových metrov (m2) tak majú podľa predloženého zámeru vzniknúť cyklistická a inline-dráha, bežecká dráha, lezecká stena, tenisové kurty, multifunkčné ihrisko, prírodný amfiteáter, kaviarne, priestor na hranie petangu či v jednom variante aj jazierko.

V parku budú tiež tri móla, pričom každé z nich má mať inú funkciu. Na jednom si budú môcť návštevníci posedieť, na druhé majú umiestniť fitnes stroje a pingpongové stoly a ďalšie bude vyhliadkové nad jazierkom.

Prečítajte si tiež: Ďalší nevšedný projekt v Bratislave: V Novom meste prebehne revitalizácia starej Mlynice

Medzi hornou časťou parku s mólami a dolnou s jazierkom a živelnou zeleňou má byť trojmetrové prehĺbenie. V priestore samospráva plánuje vybudovať aj servisný objekt, ktorý by mal jedno až dve podlažia. Počíta sa aj s 34 novými parkovacími miestami, 18 ďalších dnes už v lokalite existuje. Vchádzať do športparku sa má z rohu ulíc Kalinčiakova a Odbojárov.

Dva varianty

Zámer rieši i manažment vôd v krajine a jeden z variantov hovorí o systéme vodozádržných opatrení. Zo spevnených plôch sa majú dažďové vody odvádzať do jazierka a následne využiť pri zavlažovaní samotného priestoru.

Samospráva zámer predkladá v dvoch variantoch. V jednom má mať servisný objekt s kaviarňou dve podlažia a plochu 355 m2, v ňom sa s jazierkom nepočíta. V druhom bude objekt len jednopodlažný, no ešte s ustúpeným podlažím a s plochou 265 m2. Ten ráta s efektívnym systémom odvedenia dažďových vôd, jazierko má mať rozlohu 633 m2.

Mestskej časti sa už podarilo na projekt získať 500.000 eur z grantu Nórskeho finančného mechanizmu v rámci výzvy Prispôsobenie sa zmene klímy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM