Správy

Výstavba priehrad na starom koryte Dunaja sa zatiaľ neplánuje

O údajnej plánovanej výstavbe vodných diel informovala Asociácia bratislavských vodáckych klubov. Tá proti nej spustila aj petíciu.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba priehrad na starom koryte Dunaja sa zatiaľ neplánuje
Zdroj: TASR

Slovenská strana doteraz žiadne plány na výstavbu priehrad na starom koryte Dunaja neriešila. Povedal to splnomocnenec vlády SR pre výstavbu a prevádzku sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros Stanislav Fialík. Údajná výstavba vodných diel znepokojuje bratislavských vodákov a ochranárov, ktorí proti nej spustili petíciu.

„Na to, aby sme k takémuto kroku mohli pristúpiť, musí byť vzájomná dohoda o vytvorení technických subkomisií, zložených zo zástupcov dotknutých orgánov a organizácií,“ vysvetlil Fialík. Dodal, že súčasné aktivity na starom koryte Dunaja sa týkajú len monitoringu a environmentálneho posudzovania.

Aktivisti spustili petíciu

O plánovanej výstavbe informovala Asociácia bratislavských vodáckych klubov, ktorej prezident je zároveň jedným z iniciátorov petície proti nej. Aktivisti v petícií žiadajú Fialíka a ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa, aby „zastavili prípravu kontroverzného zámeru výstavby vodných diel v starom koryte Dunaja“.

„Nerozumiem aktivitám a obavám vodáckych kruhov, ktorí snáď o veci vedia viac, ako je oficiálne rokované,“ povedal Fialík. Podobne reagoval aj envirorezort. „My takýto zámer na ministerstve nemáme,“ reagoval jeho hovorca Tomáš Ferenčák.

O výstavbe priehrad na starom koryte Dunaja nemá informácie ani Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR. To si však v roku 2017 dalo vypracovať štúdiu o možnom rozvoji vodnej dopravy, ktorý by mohol zahŕňať aj výstavbu vodných diel. „Išlo výlučne o výskumnú štúdiu,“ zdôraznilo oddelenie komunikácie s médiami MDV SR.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM