Rôzne

Výstavba novej školy a škôlky v časti Čierna Voda má začať na jar

Do konca augusta musí byť škola a škôlka skolaudovaná a plne prevádzkyschopná. Do budúcnosti plánuje samospráva rozširovať školu v ďalších etapách, závisieť to bude od financií.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba novej školy a škôlky v časti Čierna Voda má začať na jar
Zdroj: TASR

V obci Chorvátsky Grob, v časti Čierna Voda, má už onedlho vyrásť nová základná škola s materskou školou. Jej výstavba modulovou technológiou sa začne po podpise zmluvy s víťazom verejného obstarávania, ktoré práve prebieha.

„Ak všetko pôjde dobre, s výstavbou vrchnej časti začneme v apríli alebo máji. Do konca augusta musí byť škola a škôlka skolaudovaná a plne prevádzkyschopná,“ povedal starosta Chorvátskeho Grobu Radovan Benčík. Dnes v obci slávnostne poklepali základný kameň stavby novej školy.

Rozširovanie do budúcnosti

Škola bude mať kapacitu 300 detí v 12 triedach. Aké triedy budú od nového školského roka otvorené, bude závisieť od počtu žiakov v každom ročníku, ktorí sa prihlásia. „Zatiaľ to vyzerá na dve až tri triedy prvákov, dve až tri triedy druhákov a jednu triedu tretiakov. Zvyšok uvidíme podľa záujmu rodičov detí,“ priblížil starosta. Škôlka bude mať kapacitu šesť tried.

Do budúcnosti plánuje samospráva rozširovať školu v ďalších etapách, závisieť to bude od financií. Vybudovať chce ďalšie triedy spolu s telocvičňou. Celková kapacita školy tak môže byť aj viac než 18 tried. „Priestor na to máme, chýbajú financie. Keď zoberieme úver, už nemáme šancu získať ďalší. Budeme odkázaní na spoluprácu s developermi a dotácie od štátu či sponzorov,“ uviedol Benčík.

Miliónový úver

Koľko bude vybudovanie novej školy v časti Čierna Voda presne stáť, určí verejné obstarávanie. Starosta predpokladá, že výstavba celého areálu školy vyjde na zhruba dva milióny eur, vrátane DPH. Približne tretinu zo sumy obec získala formou dotácií z ministerstva školstva a podpory vlády.

Samospráva si zoberie aj miliónový úver z banky. „Zvyšok budeme musieť dofinancovať z vlastného rozpočtu, prípadne sa spoľahnúť na ďalšie dotácie od štátu,“ podotkol Benčík. Na výstavbu školy prispeli aj obyvatelia na účet, ktorý bol na tento účel zriadený. Momentálne je na ňom necelých 18-tisíc eur.

Potreba výstavby školy v Čiernej Vode vznikla už od začiatku budovania tejto lokality, čo je zhruba od roku 1998. V obci sa momentálne nachádza škola v pôvodnej časti Chorvátskeho Grobu, kde už nie sú ďalšie kapacity na umiestnenie detí. „Veľkú časť tejto základnej školy zaberajú škôlkari a aj školáci z Čiernej Vody,“ spresnil starosta.

Postavením novej školy sa tak majú uvoľniť kapacity v pôvodnej škole a škôlke, aby mohli deti navštevovať túto školu až po deviaty ročník.

Kapacity chýbajú

V Chorvátskom Grobe je približne 1200 školopovinných detí a ďalších asi 1000 detí vo veku do päť rokov. Rodičia vozia svojich školákov najčastejšie do bratislavských škôl. Časť detí chodí aj do mesta Pezinok. Škôlkarov sa snažia rodičia umiestniť i do súkromných materských škôl.

Podľa Benčíka však nie každý rodič má 300 či 400 eur mesačne na to, aby jeho dieťa navštevovalo súkromnú materskú školu a ani kapacity týchto škôlok nepovažuje za také, aby sa tu zmestili všetky deti z obce.

„Sme asi jediná obec na Slovensku, ktorá ma štátnu škôlku v prenajatých priestoroch obchodného centra. Každý rok sa narodí viac ako 100 detí, čiže potrebu máme pre viac než jednu či dve obecné škôlky,“ povedal starosta. Škola v Čiernej Vode mala podľa jeho slov stáť už dávno.

„Je to základ pre spolužitie občanov, ktorí sa z 90 percent do Čiernej Vody prisťahovali z iných kútov Slovenska, a teraz je Čierna Voda veľké anonymné sídlisko,“ dodal Benčík.

Prečítajte si tiež: Prípravy novej škôlky v Dúbravke pokračujú

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM