Webnoviny - Rôzne

Výstava o Josefovi Resselovi vo Dvorane MK SR

WEBNOVINY.SK

Foto: NOC BRATISLAVA 2. februára (WBN/PR) – Veľvyslanectvo Slovinskej republiky v Bratislave, Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, Národné osvetové centrum, Technické múzeum Slovinska, Ministerstvo kultúry Slovinskej republiky a Námorné múzeum Sergeja Mašera, Piran, Slovinsko Vás srdečne pozývajú na výstavu:

ZNÁMY I NEZNÁMY JOSEF RESSEL – VYNÁLEZCA SVETOVÉHO FORMÁTU

Miesto konania: DVORANA MK SR, Nám. SNP 33, Bratislava Otvorené denne od 10,00 hod. do 18,00 hod. okrem pondelka Slávnostné otvorenie: 4.2.2010 o 13, 00 hod. Výstava potrvá do 12.2.2010

V roku 2007 uplynulo 150 rokov od smrti Josefa Ressela, popredného lesníka a všestranného vynálezcu pochádzajúceho z česko-nemeckej rodiny a zároveň rakúskeho občana, ktorý pôsobil na území dnešného Slovinska, Chorvátska a Talianska. Na pamiatku jeho života a diela pripravilo Technické múzeum Slovinska v Bistre pri Vrhnike v roku 2007 výstavu venovanú jeho životu a dielu, ktorá sa uskutočnila v rámci medzinárodnej spolupráce množstva inštitúcií a odborníkov. V čase od 1. júna do 3. decembra 2007 si výstavu v Technickom múzeu Slovinska so záujmom pozrelo veľké množstvo návštevníkov. V roku 2008 výstava hosťovala v Múzeu ťažby uhlia (Velenje, Slovinsko), v Galérii Božidar Jakac (Kostanjevica na Krki, Slovinsko) a v Hornosávskom múzeu Jesenice v Kosovom kaštieli (Jesenice, Slovinsko). V roku 2009 sa výstava predstavila v Technickom múzeu v Brne v Českej republike, ako aj na veľtrhu Transport a logistika taktiež v Brne.

Josef Ressel sa narodil v roku 1793 v českom meste Chrudim, zomrel v roku 1857 v slovinskom hlavnom meste Ľubľana. Jeho najvýznamnejší a zároveň najznámejší vynález, ktorý sa mu podarilo dotiahnuť od počiatočnej myšlienky do praktickej využiteľnosti, je lodná skrutka.

Tým však jeho dielo ani zďaleka nie je vyčerpané, pretože by sme ťažko našli odvetvie techniky, na ktorom sa Ressel nepodieľal. Zaoberal sa kultiváciou pôdy a vymyslel spôsob, ako egyptské púšte pomocou zavlažovania urobiť úrodnými. Ako lesník v Slovinsku a v Chorvátsku zavádzal pokrokové metódy hospodárenia a usiloval sa o zalesňovanie oblasti Krasu na juhozápade Slovinska.

Okrem pôsobenia v oblasti lesníctva a drevárstva venoval veľkú časť svojich vynálezov energetike a doprave. Zasiahol do takpovediac všetkých oblastí vtedajšej techniky, do baníctva, metalurgie, chémie, stavebníctva, poľnohospodárstva a vojnovej techniky. Josef Ressel nebol len všestranný vynálezca, ale aj človek s „veselou dušou, milým srdcom a pre svojich známych úprimný priateľ“, opisujú jeho povahu v novinách Novice v roku 1858. „Miloval celý svet, nikdy netúžil po zisku, pretože nepoznal sebeckosť, a to je aj dôvod, prečo žil a zomrel ako neznámy človek.“

Výstava približuje život, no najmä všestranné pôsobenie Josefa Ressela. Prvá polovica 19. storočia je obdobím veľkého množstva zmien vo všetkých oblastiach života, preto je úvod výstavy venovaný najdôležitejším medzníkom, ktoré nám priblíži videoprojekcia. Resslova tvorivosť a inovatívnosť je zobrazená pomocou predmetov – modelov jeho vynálezov. Súčasťou výstavy sú modely lodných skrutiek, ďalekopisu, zariadenia na plavbu proti prúdu, cestného vozidla na parný pohon, veterného zariadenia a samozrejme znamenitej lode Civetta. Vystavené je aj zaujímavé letecké zariadenie na parný pohon, ktoré začal vyvíjať Josef, avšak patentovať sa ho podarilo až neskôr jeho synovi Henrikovi. Ako naozaj funguje lodná skrutka, môžu návštevníci zistiť prostredníctvom fungujúceho modelu.

Výstavu pripravil dr. Sandi Sitar, kunsthistorik a doktor histórie, so spolupracovníkmi z Technického múzea Slovinska. Vznikla v spolupráci s Národným technickým múzeom v Prahe, Technickým múzeom vo Viedni, mestom Chrudim, Regionálnym múzeum v Chrudime, Námorným múzeom v Terste, Námorným múzeom Sergej Mašera z Piranu a Školským centrom Ľubľana.

Slovenským návštevníkom túto unikátnu výstavu prináša Veľvyslanectvo Slovinskej republiky v spolupráci s Ministerstvom kultúry Slovenskej republiky, Národným osvetovým centrom a agentúrou SITA.

Kontaktné osoby: Andrea Buschova – buschova@nocka.sk Mariana Dobrotová – dobrotova@nocka.sk http://www.nocka.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM