Alexandra Húsková Kultúra

Výstava Milana Tvrdoňa obsahuje 76 obrazov

Pod názvom Obrazy a asambláže 1979–2015 Rekapitulácia má Milan Tvrdoň výstavu na počesť svojho 70-ročného životného jubilea. Expozícia je v Pálfyho paláci na Zámockej ulici v Bratislave, kde potrvá do 29. mája.

Ilustračný obrázok k článku Výstava Milana Tvrdoňa obsahuje 76 obrazov
Zdroj: Dnes24.sk

„Je to moja doteraz najväčšia autorská výstava. Mám tu výber 76 obrazov. Ďalších vyše 20 sme s kurátorom vrátili do môjho ateliéru, lebo sa tu už nevmestili,“ povedal na vernisáži jubilujúci umelec.

Najstaršie obrazy sú figuratívne – Deti z roku 1979 a Kamarátky (1980). Ostatné sú prevažne z obdobia od roku 2000 až po tohtoročný cyklus Sondy. Predstavujú ich diela zo sérií Impulz, Variácie, Sonet, Fortissimo, Letný festival, Spirituál, Džezový večer či vtipné maľované koláže z cyklu Útržky.

Olejomaľby Karneval, Komparz, Na javisku, Tanec, Na lane, V manéži, Šašoviny, Cirkus, Prelúdium, Manéž či Imaginácia potvrdzujú Tvrdoňovú obľúbenú tematiku, ktorou sú divadlo, cirkus, tanec a hudba.

„Obrazy vnútornej energie a nežnej sily, signály vyžarujúce navonok. V ich vnútri ticho i fortissimo, pohyb a plynutie. Často aj výzva na zastavenie a pokojnú i pokornú meditáciu,“ charakterizoval maliarovu tvorbu v návštevníkmi zaplnenom výstavnom priestore kurátor výstavy Bohumír Bachratý. Podľa neho Tvrdoňove obrazy po roku 2000 patria k špičkovým kvalitám nášho súčasného maliarstva.

Milan Tvrdoň sa narodil v Bratislave (1945). Takmer polstoročie sa venuje maliarskej tvorbe. Od roku 1994 je členom Umeleckej besedy slovenskej a od roku 1999 členom Spoločnosti voľných výtvarných umelcov. Kolektívne od roku 1969 vystavoval na Slovensku, v Česku, Nemecku, Poľsku, Maďarsku, Izraeli, na Ukrajine a Cypre.

Samostatne prezentuje tvorbu od roku 1974 a táto výstava je 20. autorská. Jeho diela sú majetkom Slovenskej národnej galérie, Múzea A. S. Puškina v Brodzanoch, Matice slovenskej, galérie v maďarskej Békešskej Čabe i v súkromných zbierkach na Slovensku, v Česku, Francúzsku, Švédsku a USA.

Foto:vsg.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM