Kultúra

Výstava Drsná škola v SNG predstaví generáciu súčasných grafikov

V Slovenskej národnej galérii si môžete pozrieť výstavu, ktorá vám predstaví súčasnú generáciu umelcov venujúcich sa grafike.

Ilustračný obrázok k článku Výstava Drsná škola v SNG predstaví generáciu súčasných grafikov
6
Galéria
Zdroj: TASR

Súčasnú podobu grafiky si môže verejnosť pozrieť oddnes v priestoroch v bratislavskej Slovenskej národnej galérii (SNG). Ide o výstavu s názvom Drsná škola zameranú na súčasnú generáciu umelcov venujúcich sa grafike.

Kriminálna vyšetrovňa

„Šesticu vystavovaných autorov, štyridsiatnikov, spája okrem dátumu narodenia drsný štýl nadväzujúci na tradíciu rytia a rýpania,“ vysvetlila generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá. Na výstave budú v kurátorskom výbere Kusej a Lucie Gavulovej predstavení Erik Binder, Jan Čumlivski, Emil Drličiak, Palo Čejka, Juraj Horváth a Tomáš Klepoch. Každému z nich je venovaná jedna miestnosť, niektorí vytvorili diela priamo na výstavné účely, napríklad Čejka naaranžovaný pracovný stôl.

V strede výstavy je i takzvaná kriminálna vyšetrovňa, v ktorej je vysvetlené, koho a prečo sem kurátorky vybrali. „Nechceli sme množiť autorov, ktorí sú podobní. Chceme postaviť nejaký pojem, ale zároveň vieme, že aj iní vykazujú črty Drsnej školy. My sme sa ale rozhodli, že vyberieme najdominantnejších predstaviteľov,“ uviedla Kusá.

Drsný štýl

Výstava svojím názvom odkazuje nielen na drsný štýl umelcov, ale i literárnu tradíciu žánru tzv. Hard Boiled School, ktorý bol, rovnako ako grafika, pokladaný za ľahší žáner. Tvorba týchto autorov predstavuje protipól voči zavedenej tradičnej grafickej škole reprezentovanej Albínom Brunovským. Vystavení súčasní autori sú na výstave zasadení do dejín žánru grafiky. Ich tvorba sa tak ocitne vedľa diel významných grafikov ako Albrecht Dürer, Ľudovít Fulla, Ernest Zmeták či Eugen Krén.

Výstava potrvá v priestoroch Esterházyho paláca (SNG) do 29. októbra. Pripravená je i publikácia Drsná škola – a iné historky zo súčasnej grafiky s textami oboch kurátoriek. Výklad Kusej k výstave sa uskutoční 13. septembra o 18.00 hod., v septembri a októbri budú k nej stretnutia s jednotlivými autormi a hosťami, ktorí ich návštevníkom predstavia.

Výstava Drsná škola v SNG
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM