Kultúra

Výstava Alana Hyžu je o osobnostiach, nie o celebritách

Návštevníci Stredoeurópskeho domu fotografie (SEDF) v Bratislave sa môžu pozrieť výber fotografií z knihy "100 tvárí a ich miest". Rovnomenná expozícia okrem portrétov obsahuje aj ikonické miesta každého z fotografovaných.

Ilustračný obrázok k článku Výstava Alana Hyžu je o osobnostiach, nie o celebritách
Zdroj: TASR

Výstava poodhalí obľúbené prírodné i mestské lokality herečky Táni Pauhofovej, hudobníka Mariána Vargu, výtvarníka Alexa Mlynárčika, literáta Petra Jaroša či režiséra Martina Šulíka.

„Bolo mi cťou stretnúť sa s týmito kultúrnymi osobnosťami. Nie sú to žiadne celebrity, ale ľudia, ktorých si veľmi vážim. Fotografovanie je moja vášeň a chcel som zdokumentovať mojich súčasníkov, ktorí významným spôsobom ovplyvnili, ovplyvňujú a tvoria našu kultúru,“ vyznal sa na otvorení výstavy autor Alan Hyža.

Niektoré z osobností sa vydania knihy ani výstavy už nedožili. Medzi nimi aj fotograf Tibor Huszár, spisovateľ, politik a diplomat Ladislav Ballek, prozaik, publicista, prekladateľ, výtvarný a literárny kritik Kornel Földvári, dramatik, scenárista, prekladateľ, divadelný a filmový režisér i politik Martin Porubjak, prozaik, básnik a esejista Ivan Kadlečík.

„Na výstave sú piati, ale v knihe ich je osem, ktorí už nie sú medzi nami,“ potvrdil Alan Hyža. Dodal, že týchto velikánov chcel spojiť do zmysluplného celku. S viacerými sa dlhé roky poznal, o mnohých len vedel, čo robia a s niektorými sa zoznámil až pri fotografovaní. Vždy to však boli stretnutia plné energie, na ktoré sa tešil.

Prečítajte si tiež: V Bratislave pokrstili Trilógiu Hrana s hudbou Mareka Brezovského

Foto ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM