Samospráva

Výsledky kontroly obchvatu budú známe do troch týždňov

Kontrola bratislavského obchvatu je momentálne v námietkovom konaní. Kontrolóri sa venujú tomu, ako pomôže obchvat doprave v hlavnom meste.

Ilustračný obrázok k článku Výsledky kontroly obchvatu budú známe do troch týždňov
Zdroj: TASR

Výsledky kontroly projektu bratislavského obchvatu by mal Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) zverejniť najneskôr do troch týždňov. Na dnešnom stretnutí s novinármi to avizoval predseda NKÚ Karol Mitrík.

„Kontrola stále beží, sme v námietkovom konaní,“ priblížil Mitrík. Aktuálne sa totiž môže kontrolovaný, čiže ministerstvo dopravy vyjadriť k zisteniam kontroly.

NKÚ však podľa Mitríka nehodnotí finančnú stránku projektu, zameralo sa na procesné riadenie projektu. Čiže na to, ako bežal proces od myšlienky výstavby obchvatu až po podpis zmluvy. Teda kto, kedy a ako rozhodol.

Kontrolóri NKÚ by sa však podľa jeho šéfa mali venovať aj efektivite obchvatu. Teda tomu, ako pomôže doprave v hlavnom meste.

„Aj na toto sme sa zamerali, poukážeme tam aj na tieto aspekty,“ doplnil. NKÚ pritom podľa neho berie do úvahy odporúčania expertov, podľa ktorých by bolo najhoršie nič nestavať. Keďže obchvat určite prínos mať bude.

Podľa Mitríka by sa však malo hovoriť aj o tom, koľko takýchto projektov si štát môže dovoliť. Chýba mu stanovenie akejsi hranice. „Myslím si, že aj v krajine by sme mali mať limity, na čo štátna kasa stačí, čo vieme reálne utiahnuť,“ priblížil.

Obchvat Bratislavy sa totiž stavia ako PPP projekt (projekt verejno-súkromného partnerstva). Splátky zaň sa síce nezapočítavajú do dlhu, no podľa Mitríka to neznamená, že sa dlh netvorí.

Projekt obchvatu Bratislavy podpísal rezort dopravy s víťazom súťaže – konzorciom firiem na čele so španielskou spoločnosťou Cintra v piatok 20. mája.

Víťazné združenie sľubuje obchvat postaviť za štyri roky a štyri mesiace pri ročnej splátke počas 30-ročnej prevádzky cesty vo výške 56,72 milióna eur. Po 30 rokoch a po zohľadnení inflácie by mal obchvat stáť celkovo približne 1,9 miliardy eur.

Čítajte aj: OBRAZOM: Ako bude vyzerať obchvat Bratislavy? Pozrite sa na nové vizualizácie

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM