Aktualizované Správy

Výsledkom samitu je cestovná mapa a slová o jednote. Zviditeľnil nás však futbal

Neformálne stretnutie lídrov 27 členských štátov EÚ sa skončilo. Hľadať prišli diagnózu Európy, no do sveta sme prerazili pouličným futbalom.

Ilustračný obrázok k článku Výsledkom samitu je cestovná mapa a slová o jednote. Zviditeľnil nás však futbal
Zdroj: Dnes24.sk

Hoci pred kamerami a z usmievavých tvárí európskych politikov vyzeral priebeh samitu na najvyššej úrovni, svoje si o nás pomyslia novinári zahraničných médií. Vyše tisícka zo 70 krajín sveta bola u nás odrezaná od sveta.

Nešetrili nás kritikou a tým, že okrem hodinových bezpečnostných opatrení, ktoré považovali za prísnejšie ako v Bruseli, ich trápil internet. Ten nezvládal nápor v tlačovom centre a vypadával.

Čítajte aj: OBRAZOM: Lídri si pochutnali na obede počas plavby po Dunaji, novinári sa zapotili

Naopak, spokojní boli tí obyvatelia, ktorí v hlavnom meste ostali a užívali si vyľudnené mesto.

Hitom na internete je skupinka chalanov hrajúcich futbal na inak najrušnejšej ulici. Zdá sa, že ľudí nezaujíma Merkelová ani Hollande, a politiky majú dosť.

Video si všimli aj zahraničné médiá a robí nám milú reklamu vo svete, keďže mnohí novinári ho zdieľajú na sociálnych sieťach.

Čítajte aj: Samit v Bratislave: Malo to byť peklo, zvrtol sa na zábavu

Samotný samit obyvateľom krajín Únie v podstate nič neponúka – okrem všeobecných politických vyhlásení o tom, že je potrebné byť jednotní. Podľa premiéra Roberta Fica musíme zastaviť pesimizmus, vlnu „brexitov“ a oslabovanie Európskej únie.

Vo všeobecnosti, verejnosť o tom, ako sa máme v krajinách cítiť bezpečne, nedať sa zastrašiť teroristami, chrániť si aj národné, aj európske záujmy, počúva stále. Témami boli najmä migračná kríza a idea spoločných názorov na budúcnosť bez Veľkej Británie, z ktorej sa treba poučiť.

Fico je spokojný

„Situácia, v ktorej sa nachádza Európa a výsledok referenda vo Veľkej Británii, bol dostatočný dôvod na to, aby sme sa v EÚ zamysleli. Summit mal byť prvou odpoveďou a myslím, že bol odpoveďou správnou. Lídri mali úprimnú diskusiu o stave, v ktorom sa nachádza EÚ,“ povedal Fico.

Podľa jeho slov berúc do úvahy aj defekty, ktoré vnímame, všetci považujú EÚ za najlepší projekt pre Európu.

„Sme presvedčení, že sa nedá hodiť spiatočka, ale že musíme ísť naďalej dopredu, lebo prosperita, stabilita a bezpečnosť v Európe sa nedá inak garantovať, len cez EÚ,“ podčiarkol slovenský premiér.

Čítajte aj: S politikou súčasnej vlády sme zrejme spokojní, ukázal to najnovší prieskum

Fico priznáva, že v EÚ sú členské štáty a tie majú často rôzne názory a nápady. „My si myslíme, že je veľmi správne byť v budúcnosti konkrétnejší a zrozumiteľnejší v plánoch, ale aj vo vysvetľovaní zmyslu EÚ najmä pre generácie, ktoré nemajú možnosť porovnávať,“ podotkol.

Cestovná mapa

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker predložil účastníkom „návrh harmonogramu pre pozitívnu agendu“, akúsi Bratislavskú cestovnú mapu obsahujúcu 14 konkrétnych bo­dov.

Čítajte aj: Bratislava je najstráženejšie mesto na svete: Náš hrad si pozrela aj Angela Merkelová

Figurujú medzi nimi rýchla výstavba európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, vyslanie 200 osôb na posilnenie ochrany bulharsko-tureckej štátnej hranice a vybudovanie systému ETIAS, ktorý by mal slúžiť na evidenciu vstupov na územie a registráciu v členských štátoch EÚ.

V4 v tom má jasno

Migračná politika by mala byť založená na princípe flexibilnej solidarity. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení krajín V4.

„Je potrebné zastaviť prílev nelegálnych migrantov. Štáty V4 preto zdôrazňujú, že posilnená spolupráca s tretími krajinami, vrátane Turecka, a ochrana vonkajších hraníc únie, patria medzi kľúčové nástroje. V4 považuje za účinný spôsob boja s migráciou ochranu hraníc členských štátov EÚ a tretích krajín nachádzajúcich sa na migračných trasách,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Vyľudnené ulice poslúžili na futbal

Bezpečnostné opatrenia počas stretnutia lídrov európskych krajín v našom meste mnohí označovali za katastrofu. Ukázali však aj svoju veselú tvár.

Hraví domáci a tí, ktorí pracujú na Štefánikovej – inak jednej z najrušnejších ulíc –, si dokonca na ceste zahrali futbal. „Každý deň nech je summit :),“ neskrýva radosť autor videa z ulice pod bratislavskou Hlavnou stanicou Daniel Feranec.

Samit v obraze
18
Galéria
Zdroj: TASR
Samit: Futbal na Štefánikovej ulici
1
Galéria
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM