Nikola Richterová Rôzne

Vyskúšali sme, ako sa cestuje vlakom zadarmo dva mesiace po oficiálnom spustení

Vlaky zadarmo sú oficiálne spustené od 17. novembra 2014. Prvotné obavy pomaly strieda pocit bežnej rutiny. Kým na začiatku bol vznikol okolo bezplatného cestovania jemný ošiaľ a hlavná stanica bola permanentne preplnená, dnes sú už s voľnými miestami s vstupenkami zadarmo menšie problémy.

Ilustračný obrázok k článku Vyskúšali sme, ako sa cestuje vlakom zadarmo dva mesiace po oficiálnom spustení
Foto: Nikola Richterová / Zdroj: Dnes24.sk

Kým v prvé dni stustenia vlakov zadarmo boli na bratislavskej hlavnej stanici veľké rady na lístky, dnes sa už takejto tragédie báť nemusíte. Cestovanie zadarmo sa podľa našich očí nevymyká spod kontroly a vlaky nie sú vôbec preplnené.

Dnes už dostanete lístok s nulovou hodnotou pri každom okienku a je to veľmi rýchle. Na to, aby vám ho vydali vám stačí iba preukaz pre zákazníka. Ten vlastnia alebo môžu získať iba tie osoby, ktoré majú nárok na cestovanie zdarma. Prioritne sa jedná o študentov a dôchodcov.

Pracovníčka nám dala lístok veľmi rýchlo a všetko prebiehalo bez zbytočných komplikácií. Podobná už bola aj samotná cesta vlakom. Revízor od nás požadoval okrem lístka s nulovou hodnotou a spomínaného preukazu aj študentský preukaz. Dôchodcom v tomto prípade stačí iba občiansky.

Limitované bezplatné cestovanie v jednom vlaku

Problematická môže byť azda iba bezplatná cesta železnicami počas sviatkov. Nakoľko každý vlak má iba limitovaný počet miest, ktoré môžu byť obsadené lístkom s nulovou hodnotou, odporúčame vám v takomto čase vybaviť si cestu už niekoľko dní dopredu.

Počas vianočných sviatkov a pred Silvestrom sa tak mnohým ľuďom s preukazom pre zákazníka mohlo stať, že hoci vlak ešte nebol plný. Lístky s nulovou hodnotou už boli „vypredané“. To znamená, že si títo ľudia museli za cestu normálne zaplatiť.

Cestovanie vlakom zadarmo 2 mesiace po spustení
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM